вівторок, 11 травня 2021 17:13

Шість країн об'єдналися заради фільму

Автор: facebook.com
  Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" відсвяткує свої пів сторіччя з 29 травня до 6 червня у змішаному форматі
Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" відсвяткує свої пів сторіччя з 29 травня до 6 червня у змішаному форматі

Історія фестивалю "Молодість" - це півсторічна панорама світового кіно.

Про це каже художній керівник кінофоруму Андрій Халпахчі. Розповів про захід під час пресконференції 50-ї ювілейної "Молодості". Розпочнеться 29 травня.

"Початківці минулих років давно стали метрами та лауреатами "Оскара", Каннського, Венеційського та Берлінського кінофестивалів, - продовжує Халпахчі. - Одночасно з цим і з'являлася 30-річна історія становлення нового українського кінематографа. Я впевнений, що цьогорічна програма відкриє нові імена та горизонти розвитку як вітчизняного, так і іноземного кіно. Різноманітність фільмів задовольнить будь-який смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що дивитися у травні: найочікуваніші фільми місяця

Під час відбору ми переглянули три тисячі стрічок – короткого і повного метру. До програми ввійшло майже 200 картин. У повнометражному конкурсі дев'ять прем'єр, ще три на стадії підтвердження. Україна буде потужно представлена щойно завершеною драмою "Я працюю на цвинтарі" режисера Олексія Тараненка. Про колишнього архітектора, який продає пам'ятники на замовлення родичам покійних.

Загалом географія широка. Наприклад, вперше у нас робота з Мальти - "Луззу" Алекса Каміллері. Це, здається, перша повнометражна картина, зроблена у цій країні. А "Карнавал" Хуана Пабло Фелікса - демонстрація можливостей копродукції, до яких зараз рухається Україна. Щоб створити фільм, об'єдналися шість країн: Аргентина, Бразилія, Чилі, Мексика, Болівія, Норвегія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні українські фільми й серіали 2020-го обговорять онлайн

Ми звернули увагу на те, що молодь зацікавлена класикою. Гарна відвідуваність і реакція. Тому акцент на такій виховній роботі буде присутній на фестивалі. "Молодість" завжди присвячує кінокласику до 100-річчя видатних людей. Цього разу теж багато цікавих імен. Зокрема, італійські кінематографісти. "Смерть у Венеції" режисера Лукіно Вісконті – до 100-річчя британського актора Дірка Богарда. "Джинджер і Фред" Федеріко Фелліні - до 100-річчя акторки Джульєтти Мазіни".

Акторка Ірма Вітовська стане співведучою церемоній відкриття та нагородження.

"Фестиваль у конкурсних програмах представляє переважно дебюти. Мені цікаві наративи молодих режисерів. Роблять сильні перші кроки. Говорять, що їх хвилює. Це надихає потім спостерігати за ними. Відшукую, що далі роблять ті, хто стартував зі своїми роботами на "Молодості". Я захоплена і щаслива, що кіно в Україні розвивається шаленими темпами. Щороку наші фільми показують цей ріст", - говорить Ірма Вітовська.

50-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" пройде з 29 травня до 6 червня. Організатори планують провести у змішаному форматі – онлайн та офлайн. Відкриє захід стрічка "Вавилон XX" Івана Миколайчука, яка 1979-го отримала відзнаку "За найкращий художній фільм" на 10-й "Молодості".

Зараз ви читаєте новину «Шість країн об'єдналися заради фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі