вівторок, 14 червня 2022 03:34

Сергій Жадан отримав міжнародну премію за роман про війну на Донбасі

Сергій Жадан отримав міжнародну премію за роман про війну на Донбасі
Роман Сергія Жадана "Інтернат" отримав міжнародну премію. Фото: Тексти

Культовий український поет та письменник Сергій Жадан отримав премію EBRD (Європейського банку реконструкції та розвитку) Literature Prize 2022 за роман "Інтернат".

Йому та перекладачам присудили премію у розмірі 20 тис. євро, повідомляє EBRD.

Під час фінальної церемонії нагородження виступив і сам автор з промовою. Він розповів про російське вторгнення прямо з Харкова. Письменник подякував усім, хто відзначив його роман та наголосив, що Україні потрібна підтримка та солідарність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліричні, тремтливі і драйвові: ТОП-12 патріотичних пісень, які українські зірки записали під час війни

"Зараз ми знову відстоюємо своє право на існування, свою свободу, незалежність. Ми перебуваємо за 40 кілометрів від кордону з Росією, там проходить лінія фронту, там українці й українки борються за свою свободу та майбутнє", – сказав Жадан.

Міжнародна премія була створена у 2017 році ЄБРР у ​​співпраці з Британською Радою. Це одна з небагатьох літературних премій, яка нагороджує як автора, так і перекладача. Приз присуджують за найкращий твір художньої літератури, який був перекладений англійською та опублікований у британському чи європейському видавництві.

Роман Жадана "Інтернат" розповідає про життя вчителя Паші на тлі війни на Донбасі. Книжка описує події 2015 року. Паша вирушає до свого племінника, який перебуває в інтернаті.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жадан отримав міжнародну премію за роман про війну на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі