вівторок, 07 травня 2019 20:45

Розповіли про учасників Каннського кінофестивалю від України

Автор: facebook.com
  Відбулася прес-конференція, присвячена участі України в 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі
Відбулася прес-конференція, присвячена участі України в 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі

Україна візьме участь у 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі. Пройде 14-25 травня в місті Канни, Франція.

"Українське кіно існує, воно конкурентоспроможне та здатне досягти найбільших вершин у своєму професіоналізмі", - каже продюсер фільму "Додому", голова Асоціації кіноіндустрії України Володимир Яценко.

На Каннському кінофестивалі Україну представлятимуть два фільми. Стрічка "Додому" режисера Нарімана Алієва ввійшла до програми "Особливий погляд", а картину ізраїльського постановника Декеля Беренсона "Анна" відібрано до програми короткометражних фільмів.

У межах фестивалю з 14 до 23 травня також працюватиме міжнародний кіноринок Marché du Film, який цьогоріч святкує своє 60-річчя. Україна на кіноринку буде представлена Національним павільйоном.

На прес-конференції, що відбулася в інформаційному агентстві "Укрінформ", розповіли про учасників Канн від України та оголосили програму заходів Українського павільйону.

"Уряд нині активно працює над міжнародною промоцією різних видів українського мистецтва, - каже міністр культури Євген Нищук. - Я радий разом із командою Держкіно та митцями представити підтверджуючу інвестицію в українське кіно на Каннському фестивалі, де до конкурсної програми відібрано фільм Нарімана Алієва "Додому" на важливу тему долі кримськотатарського народу. Я сподіваюсь на успіх нашої спільної роботи на одному з найпрестижніших кінофестивалів світу. Це не просто прем'єра заради красивої картинки чи червоної доріжки, а велика і кропітка робота задля розвитку українського кіно".

"Фінансування роботи Українського павільйону в Каннах з боку Держкіно цього року було суттєво збільшене і становить 1 млн 400 тис. грн, - говорить голова Держкіно Пилип Іллєнко. - Минулого року це було 760 тис. грн, а 2017-го - 300 тис. грн. Зараз держава є основним фінансовим спонсором національних павільйонів і стендів на міжнародних кінофорумах.

Візуалізація Українського павільйону буде в тому ж ключі, як на Берлінському кіноринку та під час Пекінського міжнародного кінофестивалю. Базується на сучасному осмисленні образів, створених народною художницею Марією Приймаченко. Українська присутність таким чином дуже сильно виділяється серед інших учасників. На це люди звертають велику увагу й високо оцінюють таке візуальне рішення.

Український павільйон є таким собі українським індустріальним кінопосольством у Каннах. Інші наші традиційні заходи - це український прийом і бізнес-ланч Meet Ukrainian Producers, на який ми запрошуємо представників світової кіноіндустрії та українських кінематографістів. Там буде презентовано 6 українських кінопроектів, які створюються за підтримки Держкіно і перебувають на виробничому етапі. Їхні продюсери зможуть таким чином шукати потенційних партнерів, співпродюсерів, агентів із продажів, дистриб'юторів, фестивальних відбірників.

Спеціально для Каннського кіноринку ми підготували паперову версію англомовного каталогу українських фільмів 2018-2019 років і збірник Co-Production Guide Ukraine Is Your Destination. У ньому міститься основна інформація щодо правил, за якими ми фінансуємо виробництво фільмів, щоб іноземцям було зрозуміло, як з нами можна працювати. А також контакти основних українських інституцій, фестивалів, продакшенів".

За сюжетом фільму "Додому", після анексії Криму двоє синів кримського татарина Мустафи поїхали в Київ. Старший син Назім гине на війні на Донбасі. Батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

"Каннський фестиваль - це світова прем'єра, початок шляху нашого фільму, - каже режисер Наріман Алієв. - Сподіваємося, в майбутньому у нас буде можливість презентувати наше кіно в усьому світі, розповсюджуючи українські та кримськотатарські мотиви, розповідаючи нашу історію та культуру.

Над проектом я працював три роки. Він почався з ідеї мого колеги Новруза Хікмета, який зі мною нею поділився й дозволив використати. Зйомки проходили восени минулого року, монтаж - узимку.

На Каннському фестивалі немає конкуренції як такої. Звісно, це конкурс, на якому дають нагороди, але передусім це свято кінематографа. Де кожен фільм презентує не тільки авторів, але і країну. Порушує важливі сьогодні соціальні й політичні теми, намагається завести в якийсь дискурс у кіносвіті - що зараз є актуальним для людства в цілому. Це все підкріплено авторським поглядом та аудіовізуальним мистецтвом".

"Участь фільму "Додому" в конкурсі Каннського фестивалю - це передусім велика перемога для всього українського кіно і для країни, - говорить продюсер Володимир Яценко. - Канни є світового масштабу майданчиком для того, щоб розповісти про долю кримських татар. Це важливо, бо у світі мало хто знає про існування цього народу і про те, що з ним зараз відбувається. Це також майданчик, на якому ми зможемо говорити про трагедію, яка сталася через анексію Криму. Крім того, це можливість кримськотатарського народу висловлюватися в кіно - у стрічці звучить переважно кримськотатарська мова".

Фільм "Анна" спільного виробництва України, Ізраїлю та Великої Британії. Створений в Україні, українською мовою.

"Останніми роками дуже зросла увага до українського кіно та до України як до місця, де відбуваються історії, - каже співпродюсер Віталій Шереметьєв. - Це відбулося завдяки системній роботі та підтримці держави.

Автор і режисер нашого фільму - громадянин Ізраїлю Декель Беренсон, а вся знімальна група - українська команда. Історія у фільмі відбувається на сході України, охопленому війною. Самотня мати середнього віку, почувши рекламу по радіо, вирішує взяти участь у зустрічі з іноземцями - так званому вечорі любові".

"Каннський фестиваль - найголовніша кінематографічна подія у світі, - говорить генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі. - Український павільйон був створений 2008 року. Тоді іноземці приходили й дивувалися, що нарешті є українське кіно. Для них це була екзотика. Тоді важко було щось робити, бо фільмів в Україні вироблялося дуже мало, і ми просто заздрили країнам, які потрапляли до конкурсної програми. За ці роки українська кіноіндустрія значно змінилася. Не тільки в плані фінансування, але і в плані організації. Абсолютно іншими стали українські продюсери, які на сьогодні є вже повноправними членами європейської та світової кіноіндустрії. Сьогодні ми пишаємося тим, що наші фільми вже не перший рік представлені в основних програмах Каннського фестивалю. А цікавість до України значно збільшилася.

Національний павільйон - це не просто вечірка, на якій розважаються українці. Це щоденна робота з величезною кількістю відвідувачів, які потребують інформації про українське кіно. Це професійні зустрічі. Український прийом вже став у Каннах дуже популярним".

"Національні стенди - сильний і дієвий інструмент для промоції нашої кіноіндустрії в світі, - каже менеджерка міжнародних проектів Української кіноасоціації Анна Волкова. - Взагалі це важлива підтримка для кожного продюсера, який їде працювати на Каннський кіноринок, має там зустрічі. Наявність стенду впливає на ставлення потенційних іноземних партнерів, на хід і результати перемовин. А успіх кожного конкретного проекту, окремого продюсера має великий вплив на формування репутації української індустрії в цілому".

"У світі зараз усі фільми, які мають дуже хорошу фестивальну і прокатну історію, робляться в копродукції різних країн, - каже директор громадської організації "Фонд Ігоря Янковського" Тагір Імангулов. - Для українських продюсерів важливо знаходити собі партнерів. Майданчик Каннського фестивалю - одне з найкращих місць для цього. Досвід проведення попередніх трьох бізнес-ланчів Meet Ukrainian Producers показав нам, що зацікавленість до українських проектів із кожним роком зростає".

Програма українських заходів у межах Каннського кінофестивалю має такий вигляд:

16 травня – український прийом, що пройде за підтримки Посольства України у Франції;

17 травня – бізнес-ланч Meet Ukrainian Producers, який проводиться четвертий рік поспіль Фондом Ігоря Янковського спільно з Держкіно;

22 травня – світова прем'єра фільму "Додому";

23 травня – світова прем'єра фільму "Анна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм Квентіна Тарантіно ввійшов до основного конкурсу Каннського кінофестивалю

Головну роль у фільмі "Додому" зіграв актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, лауреат національної кінопремії "Золота дзиґа" за стрічку "Кіборги".

Головну роль у картині "Анна" виконала київська акторка театру і кіно Світлана Барандич.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про учасників Каннського кінофестивалю від України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі