пʼятниця, 17 червня 2011 18:08

Ройтбурд презентує картини із Святим Франциском

  Старі діви
Старі діви

17 червня у столичній галереї "Колекція" відкривається персональна виставка Олександра Ройтбурда "Пристрасті за С (Z) урбарану". На цей цикл художника надихнула торішня поїздка до Іспанії.

"Дух готики, іспанське бароко, їжа та гарні типи людей, особливо жіночі. Звичайно запала в душу Барселона і Гауді. Тому що Барселона - це місце, в якому люди живуть з відчуттям того, що їхнє місто - єдине у світі, де ще будується великий готичний собор. Такого більше вже ніде немає", - сказав Ройтбурд.

"З картин вилазить всяка всячина - батони, багети, ковбаси. Така ось Іспанія - м'ясоїдна, і одночасно аскетично-католицька", - додав митець.

Велика частина персонажів виставки - це францисканські ченці або Сан Франциск. За легендою Святий Франциск піднявся з своєї могили на очах у відвідувачів церкви в Ассізі. Він є одним з найбільш шанованих святих у Іспанії.

Подвійна назва виставки "Пристрасті за С (Z) урбарану" також має іспанські корені. Вона народилася зі старих правил написання іспанських імен і назв: "Зурбаран" замість "Сурбаран" або "Веласкез" замість "Веласкес".

"У Ройтбурда приголомшливе чуття колориста. Водночас йому дано дар стилізації - влізти в яку епоху, культуру, поезію, літературу, зробити мікс і створити своє - ройтбурдтворіння. Мені подобається, коли він звертається до монументальних форм", - зазначив галерист Олег Байшев.

Виставка триватиме по 18 липня.

Зараз ви читаєте новину «Ройтбурд презентує картини із Святим Франциском». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі