четвер, 12 листопада 2020 15:03

Прем'єри тижня: алкоголізм, плацкарти та Фелліні

Прем'єри тижня: алкоголізм, плацкарти та Фелліні
Мадс Міккельсен зіграв головну роль у стрічці "Ще по одній". Історія виглядає як початок анекдоту, неочікувано приймає драматичний ракурс. Піднімає тему алкоголізму й кризи середнього віку. Фото: Планета Кіно

Кінокритикиня Оксана Грушанська розповідає, які прем'єри тижня обов'язково варто переглянути.

"Фелліні та духи"

Документальний фільм про одного з найвпливовіших італійських режисерів. Його стрічки критикував Ватикан. Уряд рідної Італіії заборонив публічні покази. Федеріко Фелліні порушував правила класичної оповіді. Створював фільми на межі реальності та фантазії, що вилилося в нову кіномову.

У "Фелліні та духи" — загравання з символами, іронічна вдумливість та уважність до деталей, які притаманні стилю самого режисера. Увійшли архівні кадри та інтерв'ю з кінематографістами.

"Модільяні: невідома історія"

Знімати стрічки про художників, схоже, стало "новим чорним". Цього разу в центрі історії скандальний та геніальний Амадео Модільяні. Легко впізнаєте його картини по пласких обличчях та зафарбованих зіницях.

Режисерка Валерія Піразі намагається розплутати міф, створений навколо художника, та ненароком, або ж свідомо, лише посилює його.

"Поїзд Київ-Війна"

Документальний фільм Корнія Грицюка, під час якого глядач і сам стає пасажиром поїзда Київ-Костянтинівка. Подорожня естетика розмов з випадковими попутниками, діалоги на межі щирості та болю.

Поїзд у стрічці стає не лише локацією, яка провокує відвертість. Попри різні погляди, думки та світогляд герої фільму опинилися в один час і в одному місці. За інших обставин їхні голоси так би й залишились непочутими.

"Ще по одній"

Професор історії, психолог, економіст та фізрук об'єднують зусилля, щоб перевірити наукову теорію. Щодня випивають ну зовсім трішечки алкоголю. Історія виглядає як початок анекдоту, неочікувано приймає драматичний ракурс. Піднімає тему алкоголізму й кризи середнього віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заміна Джонні Деппа в "Фантастичних звірях": хто тепер фаворит режисера

"Літо'85"

Фільм Франсуа Озона, створений по мотивам роману Ейдана Чемберса "Станцюй на моїй могилі", однієї з найпопулярніших квір-історій сучасної літератури. Вартує дивитися заради атмосфери юності, яку режисер відтворював з власних спогадів. Вплів у сюжет любовної історії особисті почуття й переживання.

Понад 300 інтерв'ю з пасажирами та працівниками потяга №126 Київ – Костянтинівка провів торік режисер Корній Грицюк. Зйомки проходили у вагонах та на залізничних вокзалах. На основі зібраного матеріалу зняв документальний фільм "Поїзд Київ – Війна".

"Стрічка розповідає про жахи цієї війни з простої людської позиції. Усі герої зовсім різні, але кожного з них зачепила війна, - каже Грицюк. – 2 місяці наша знімальна група практично жила в поїзді, розмовляючи з жителями окупованих територій та переселенцями. Хоча більшість із них не хотіли спілкуватися, а тим паче говорити на камеру щось про політику".

Зараз ви читаєте новину «Прем'єри тижня: алкоголізм, плацкарти та Фелліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі