середа, 12 червня 2019 21:45

Прем'єра антиутопічної опери Gaz відбулася у київському театрі ім. Івана Франка.
8

Артисти вийшли на поклін після вистави
Фото: Анастасія Мантач
Композитор Ілля Розумейко грає на фортепіано - колишньому пульті індустріального гіганта
Співаки опери Gaz марширують перед індустріальним гігантом
Оперні співаки Руслан Кірш, Мар'яна Головко та Євген Рахманін грають на залізних трубах
Руслан Кірш та Мар'яна Головко зображують закоханних

У Києві в Театрі ім. Івана Франка пройшла прем'єра міжнародної опери Gaz. Зрежесувала американка Вірляна Ткач. Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко.

У 2112 році газ єдине джерело енергії. Доля планети залежить від цього ресурсу. На заводі по добуванню газу не покладаючи рук працюють люди майбутнього. Нагадують зомбі, постійно викрикують "ґаз". Начальник заводу грає на піаніно — пульті управління заводом. На цьому фоні розгортається історія кохання. Молоді люди повністю віддаються почуттям та забувають про роботу. Це призводить до вибуху на заводі, за сюжетом. Музика в опері схожа на індустріальний шум. Актори рухаються скуто, ніби роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опера GAZ відродить на сцені авангард 1920-х

Оперу поставили за мотивами вистави Леся Курбаса "Газ" 1923 року. Вірляна Ткач давня прихильниця режисера. За словами американки, її дід був знайом з Курбасом, тому постановниця з дитинства чула це ім'я. Проте захопилася творчістю режисера лише у студентські роки.

"Мій науковий керівник з театрального мистецтва сказав, що я повинна написати тези і ще одну роботу про якогось режисера. Я пішла в бібліотеку з думкою, що виберу когось з українців. Всі ж знають, що маю українське коріння, тому що моє ім'я відразу викликає це питання. Вибрала Леся Курбаса. Я написала такі довгі тези! Повинна була віддати 70 сторінок, а написала під 300", - розповіла Вірляна Ткач.

Постановка Олеся Курбаса "Газ" та опера Вірляни Ткач Gaz поставлені за мотивами п'єс німецького драматурга Ґеорга Крайзера "Газ" 1918-го та "Газ II" 1919-го. Експресіоністські роботи ґрунтуються на страху людей першої половини ХХ ст. перед прогресом. Німець зобразив світ через 100 років у вигляді величезного заводу. Так на думку драматурга повинні виглядати 2018-2019 р.р.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єра антиутопічної опери Gaz відбулася у київському театрі ім. Івана Франка.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі