пʼятниця, 09 березня 2018 22:28

Порошенко вручив нагороди лауреатам Шевченківської премії-2018
6

Вручили Шевченківську премію-2018
Фото: Укрінформ, Марків Михайло
Вручили Шевченківську премію-2018
Вручили Шевченківську премію-2018
Вручили Шевченківську премію-2018
Вручили Шевченківську премію-2018

Президент Петро Порошенко нагородив цьогорічних лауреатів Шевченківської премії. Церемонію вручення відзнак провели у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві.

Усього митців нагородили у 5-ти категоріях: література, публіцистика, кіномистецтво, музичне мистецтво та візуальне мистецтво. Грошовий еквівалент премії становить 250 тис грн.

Лауреаткою премії у галузі літератури стала 86-річна поетеса і художниця Емма Андієвська. Премію присудили за 5 останніх поетичних збірок - "Міста-валети", "Бездзиґарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" і "Щодення: перископи". Андієвська проживає у Мюнхені, Німеччина. На церемонію вручення нагороди приїхати не змогла.

У категорії "Публіцистика" нагородили Сергія Плохія, доктора історичних наук, директора Українського наукового інституту Гарвардського університету. Написав книгу "Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності".

Шевченківську премію у галузі візуального мистецтва присудили художнику Павлові Макову за серію малюнків "Втрачений рай". За хорову симфонію "Світлі піснеспіви" у категорії "Музичне мистецтво" нагородили київську композиторку Вікторію Польову.

Автори документальних стрічок про події Революції Гідності Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко і Юрій Грузинів отримали премії у категорії "Кіномистецтво".

"Щиро дякую членам Шевченківського комітету за роботу, яку ви провели, щоб визначити претендентів. Адже на здобуття високої державної нагороди претендувало майже сімдесят номінантів, і лише восьмеро з них успішно подолали перегони. Вітаю ваше рішення про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року. Підписаний указ свідчить про те, що я його підтримав", - зазначив Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Шевченківської премії

Торік лауреатами Шевченківської премії стали:у номінації "Література, публіцистика, журналістика" - Іван Малкович (книга віршів "Подорожник з новими віршами"); у номінації "Візуальні мистецтва" - Микола Малишко (художній проект "Лінія" (Скульптура)); у номінації "Музичне мистецтво" - Богдана Фроляк (Симфонія-реквієм "Праведна душа", хорова кантата "Колір", музичний твір "Присниться сон мені"); у номінації "Кіномистецтво" - Степан Коваль (анімаційний серіал "Моя країна - Україна"). Отримали по 240 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко вручив нагороди лауреатам Шевченківської премії-2018». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі