середа, 24 березня 2021 19:35

Поки іноземці частувалися салом, ми переконували їх, що Україна – не Росія: письменниця

Автор: надала Ксенія Фукс
  Ксенія Фукс розповідає іноземцям про українську культуру
Ксенія Фукс розповідає іноземцям про українську культуру

Письменниця Ксенія Фукс 13 років живе і працює в Німеччині. З початком війни на Донбасі вона почала активно займатися волонтерством: допомагала військовим і дітям з окупованих територій. Зараз волонтерство перейшло в русло культури, бо вже немає такої гострої матеріальної потреби, яка була 5 років тому.

Про це Ксенія Фукс розповіла Gazeta.ua.

"В АТО я їздила неодноразово. Коли все тільки починалося, ми, діаспора, в кожному місті Німеччині заснували свою громаду чи спілку. Передавали все, що можна. Я передавала військовим оптику та інше оснащення. Багато допомагала дітям - і речами, і харчування, і памперсами. Це тривало, поки не сказали: нам уже нічого не треба", - сказала вона.

"Грошима активно допомагала не лише українська діаспора, а й іноземці. Німці брали в цьому участь. Для них нормально жертвувати. Також наші друзі з Австрії долучалися", - додала вона.

У 2016 році Ксенія Фукс з однодумцями заснували в Німеччині журнал Gelblau. Два роки тому письменниця переключилася суто на культурне волонтерство.

"Ми з друзями вирішили робити свій журнал. Посиділи в мене на канапі, підібрали логотип, рубрики. Вирішили писати для українців про Україну і про Німеччину. Спочатку ми видавали журнал за власний кошт. А потім заснували ГО "Українське Ательє".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна так зачепила, що я перетнула точку неповернення": письменниця розповіла, як подолала глибоку депресію

Влаштовували кінопокази українських фільмів, брали участь у фестивалях культур з українськими стендами. Звісно, на цих стендах була гастрономія – вареники, сало борщ, але біля них і журналами ми поставили. І поки людина випивала чарочку, закушуючи салом, ми підсовували їй в руки український часопис і проводили культурну агітацію про те, що Україна – не Росія", - розповіла письменниця.

У римському Колізеї ввели україномовний аудіогід.

Запуск відбувся в рамках проекту першої леді Олени Зеленської. Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Повідомляється, що це вже дев'ятий український аудіогід в музеях світу за цей рік.

Впровадження україномовних аудіогідів є частиною напрямку "культурна дипломатія". Цей проект покликаний поширювати українську мову в світі, щоб голос України звучав у найвидатніших світових пам'ятках.

Зараз ви читаєте новину «Поки іноземці частувалися салом, ми переконували їх, що Україна – не Росія: письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі