четвер, 03 лютого 2022 23:24

"Покажемо, як ці "штучки" з'являються на фасадах і куди зникають": відкрили виставку загадкових митців Pomme de Boue
22

У столичній Dymchuk Gallery відкрилася безкоштовна виставка стріт-арт групи Pomme de Boue. У залі представлені скульптурні роботи та мозаїки, створені впродовж 2021 року. Це перша велика виставка групи, адже зазвичай свої роботи митці інтегрують у суспільний простір міста, на фасади kиївських будівель. Своїх імен художники не називають і інтерв'ю дають виключно анонімно, у відео-форматі - видно лише руки.

Куратор галереї Максим Ковальчук розповів Gazeta.ua про групу та виставленні роботи.

Група Pomme de Boue існує три роки - з цього часу її учасники розмістили в столиці понад 300 робіт з яскравої керамічної плитки або бетону, які самі митці називають "штучками". Використовують різні сюжети, але для цієї виставки були відібрані лише абстрактні витвори. Митці надихалися Баугаузом, модерном, конструктивізмом, геометричним абстракціонізмом та авангардом початку ХХ століття.

У Києві близько 300 мозаїк, які створили Pomme de Boue
Фото: Анна Говоруха
У Києві близько 300 мозаїк, які створили Pomme de Boue
У Києві близько 300 мозаїк, які створили Pomme de Boue
У Києві близько 300 мозаїк, які створили Pomme de Boue
У Києві близько 300 мозаїк, які створили Pomme de Boue

Більшість робіт створені спеціально для цієї виставки. Вони дуже великі і не змогли б існувати у міському просторі бо їх важно монтувати і легко розбити. Загалом на виставці представлено 14 мозаїк та 5 скульптур. Останні зроблені з бетону: чорні і білі, трішки брутальні і одночасно тендітні. Усі роботи виставленні на продаж за ціною від $200 до $3,5 тисяч. На деякі галерея вже отримала попереднє замовлення.

"У червні 2021 року митці мені написали і запропонували зробити цю виставку. Ми переписувалися майже пів року. То сперечалися, то обговорювали як це може бути, поки не дійшли висновку, що ми маємо зробити так, щоби виставка давала можливості для росту їхньої творчості. Щоби тут можна було побачити і маленькі, і великі роботи, а також сам процес, як воно створюється. Пояснити людям як ці "штучки" з'являються на фасадах і куди вони зникають", – розповідає куратор Ковальчук.

У галереї навіть представлено відео, на якому один з митців анонімно показує процес створення мозаїки.

"Одна така "штучка" існувала у нас на фасаді, просто біля входу - і прожила три доби, не більше. Але мені здається, що і цього забагато. Ви йдете повз - і бачите таку яскраву річ. Ну як її не збити?" – поділився куратор.

Виставка діятиме до 27 лютого. Вхід - вільний.

У вікенд 4 - 6 лютого в столиці можна відвідати 6 топових виставок на будь-який смак. Експозиції Києва присвячені театральним постановкам Романа Віктюка, яскравим атрибутам радянської пропаганди та знаним картинам мисткині Марії Примаченко. У будні в приміщенні Художньої академії - можна побачити студентські малюнки київських митців - Володимира Мельніченка та Ади Рибачук. Серед експонатів - фігура з метеориту. Її митці створили під час експедиції до берегів Білого та Баренцевого морів.

Зараз ви читаєте новину «"Покажемо, як ці "штучки" з'являються на фасадах і куди зникають": відкрили виставку загадкових митців Pomme de Boue». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі