понеділок, 16 квітня 2012 13:48

Спецтема: Великдень

Побачивши самі писанки, в їхню авторку можна закохатися – директор музею
7

Фото: Христина Гевко
Писанкарка Христина Гевко

У столичному музеї Івана Гончара відкрили Великодню виставку авторських писанок Христини Гевко. Триватиме вона до 29 квітня.

"Мрію, щоб вивели курей, які нестимуть яйця правильної сферичної форми. У довгасті важче вписувати орнамент. Або взагалі кубиками", - жартує Христина Гевко.

До виставки вона підготувала близько 200 писанок. На розпис однієї витрачає від 2 до 7 годин. Надихалася традиційними українськими візерунками та роботами сучасних майстрів. Писанками займається з семи років.

"Під час монтування виставки побили тільки одну писанку, – розповіла Марина Осадчук, що допомагала у підготовці експозиції. - Такі сумні речі на подібних виставках завжди трапляються. Читала, що наше мистецтво писанкарства дуже захоплює японців. У них теж є своє тендітне орігамі, але його можна хоча б скласти і перевозити. Тому їх неймовірно зачаровує крихкість і краса наших писанок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велетенська писанка, військовий оркестр та народні пісні - у Києві святкували Великдень

На виставці представлені писанки на курячих і гусячих яйцях, розписані традиційними барвниками. Деякі писанки розписані без барвників - розписи протравлені кислотою і нагадують мереживо.

"Христина подає свої писанки через традицію. Але вона не копіює, а розвиває її. При тому, настільки талановито, що ви це сприймаєте як старовинне. Якби я глянув просто на самі роботи, навіть не знаючи їхнього автора, міг би закохатися у цю людину, - розповів на відкритті виставки директор музею Петро Гончар. – Більше люблю рослинні візерунки на писанках. Але геометричні орнаменти в Христини дуже переконливі".

На екрані у музеї демонструють відео, де Христина Гевко показує, як писати писанку. Музей Гончара проводить постійні майстер-класи з писанкарства.

"Раніше ми робили їх тільки перед Великоднем, тепер вирішили зробити постійними. Якщо хтось захоче навчитися писати писанки навіть влітку чи взимку, може зателефонувати і прийти. В нас також є дитяча школа, щоб дітки виростали з таким умінням", – додав Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі шкаралупи страусиних яєць роблять світильники, келихи й глобуси

На відкриття виставки прийшла співачка Анжеліка Рудницька. Цього року вона очолила журі всеукраїнського дитячого конкурсу писанок.

"Серед київських школярів виявилося багато писанкарів. Ми перебрали руками 8 тисяч писанок. Це було море енергії. Деякі схалтурили - купили в майстрів і подали на конкурс чужі роботи. Але ми знаємо цих майстрів, ми не прийняли їх. Повідкладали усі з китайськими наклейками. Переможців оголосимо 15 квітня, - розповіла Рудницька. - Люблю пастельні, з натуральними тонами. З Христининих найбільше нелаковані сподобалися. Це філігранна красива робота".

Виставка діятиме до 29 квітня. Щодня, крім понеділків та останнього вівторка місяця, з 10:00 до 17:30. Вхід у музей для дорослих – 15 грн., для дітей та пенсіонерів – 3 грн.

Зараз ви читаєте новину «Побачивши самі писанки, в їхню авторку можна закохатися – директор музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі