четвер, 16 серпня 2018 15:41

Переваги і недоліки найбільшого фестивалю Європи
14

Sziget один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі.
Фото: Ольга Швед, Сергій Руденко
Sziget один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі.
Sziget один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі.
Sziget один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі.
Sziget один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі.

Sziget один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі, цього року пройшов в 26-е. З 8 по 15 серпня в Будапешті зібралося більше 565 тис. музичних фанів, вони прибули з понад 100 країн, більшість з них - з Нідерландів, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії. На семиденному фестивалі гості побачили головні виступи від найвідоміших у світі виконавців, таких як Kendrick Lamar, Gorillaz, Lana Del Rey, Mumford & Sons, Dua Lipa, Arctic Monkeys and Kygo та багато інших. Sziget зібрав програму світової музики, театру, кабаре, інсталяцій, вистав і мистецтва.

Журналісти Gazeta.ua поспілкувалися з гостями острова із різних країн в останній день фестивалю та почули їхні враження та побажання на наступний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Sziget Festival єдиним: що робити у Будапешті фанам музики

Угорець Іштван Майор разом із компанією на острові щороку.

"Навіть для місцевих Sziget – дорогий фестиваль. Ціни на ньому на їжу та напої завищені у чотири рази. Для європейців з багатих країн – це копійки, проте для інших – це дорого. Але Sziget ми любомо за атмосферу і музику. Arctic Monkeys – це просто розрив усіх шаблонів. Їх раніше можнабуло почути хіба що на суперкрутих концертах", - каже Іштван Майор.

Італійка Алісія Сереньйо очікувала цього року більш масштабне шоу.

"Ті, хто був на ювілейному Sziget 2017, цього року дещо розчаровані. Бо торік організатори вклали значні кошти на ювілейне шоу. Артисти на усіх сценах були найвищого рівня. Цього року все було значно простіше. Цирк - лише виступи африканських акробатів, мистецтво, танці, вогняні та світлові шоу – теж посереднього рівня. Не було навіть феєрверку. Але це справедливо, бо це ж не ювілей", - каже Алісія Сереньйо.

Студент Франс МакРауд із Франції відвідує музичні фестивалі по всій Європі.

"Sziget мене засмутив кількома речами. Вже 8 серпня вранці ми не могли поставити намети в більш-менш нормальних місцях безкоштовного кемпінгу. Більшість території були зайняті платними кемпінгами – їх близько 10. А вони були напівпорожні, поки звичайні сігетці ставили намети при дорозі і на схилах. Саме тому зменшилась кількість туалетів, душів і умивальників. Усі вони опинилися на платних кемпінгах. Організатори повинні пам'ятати, що основну касу їм приносять звичайні гості, які просто платять за квиток. Їх багато і їм потрібно створювати кращі умови", — каже француз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські гурти на Sziget Festival 2018: пісні про війну і любов

Цього року українців на Sziget було більше тисячі. Найбільше фанів приїхали з Києва, Харкова, Дніпра та Львова. Ольга Качур на фестиваль приїхала із Харкова.

"Sziget – реально острів свободи. Якщо виникають якісь проблеми – з квитками, пропусками чи безпекою – охорона і волонтери одразу вирішують все на місці. Без жодної агресії і неповаги. Цьому треба вчитися в угорського фестивалю організаторам наших івентів. Запам'ятався острів чергами – вони усюди - щоб зайти на острів, щоб поміняти гроші, купити пиво, підійти ближче до сцени. Але це не псувало вражень, бо в чергах люди доброзичливі і толерантні. Доречі, толерантністю просякнута уся атмосфера острова. Стільки людей з обмеженими фізичними можливостями на музичному фестивалі я ще не бачила. Усі почували себе комфортно, їм створили необхідні умови. Сподобався майданчик XSLAND - там можна відчути на собі, як живеться незрячим, глухонімим чи людям із фізичними вадами", - каже Ольга Качур.

Компанія друзів зі Львова на острові вдруге. Торік їм теж усе сподобалося.

"Sziget - це фестивальна атмосфера. Тут реально немає жодних обмежень – вдягайся як хочеш і роби що хочеш. Музика і звук чудові. Артисти не дозволяють собі спізнюватися, все розпочинається вчасно. Вразили виступи Gorillaz, Lana Del Rey, Mumford & Sons і Arctic Monkeys. На українські гурти наші люди йшли цілими натовпами – із стягами, піснями. ONUKA просто зі сцени заговорила про війну в Україні. Під час пісні на екрані чергувалися англійською слова "Війна". І "Крим". У натовпі під час концерту були росіяни – але вони толерантно мовчали. Але дехто таки пішов із виступу українців", - кажуть львів'яни.

Цьогоріч на Sziget Festival 2018 виступили одразу 4 українських гуртів - 5'NIZZA, KADNAY, ONUKA, VETKA.

Зараз ви читаєте новину «Переваги і недоліки найбільшого фестивалю Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі