середа, 29 липня 2020 12:30

Відкрили перший в Україні музей творів одного митця

Відкрили перший в Україні музей творів одного митця
Експозиційний зал у Феодосійській картинній галереї імені Івана Айвазовського. Була заснована самим художником. Тут зберігається найбільша колекція його робіт. Фото: ukrinform.ua

29 липня 1880 року у Криму відкрили Феодосійську картинну галерею ім. Івана Айвазовського. Це один із найстаріших художніх музеїв України.

Експозиційні зали розміщені в будинку Івана Айвазовського. Був споруджений за його проєктом 1845-го. Тоді ж відбулася перша виставка - було представлено 49 картин художника, які стали основою зібрання.

За 35 років Айвазовський зробив прибудову до будинку - великий виставковий зал - спеціально для показу феодосійцям своїх робіт перед відправленням їх на виставки в інші міста. Офіційне відкриття галереї було приурочено до дня народження живописця й відбулося 29 липня 1880-го.

Це був перший в Україні музей творів одного митця. Виставки тут мали свою особливість. Полотна, що вже побували на них, більше сюди не потрапляли, а поступалися місцем новим, щойно написаним. Також відбувалися концерти. За життя художника галерея стала культурним центром Феодосії.

Після смерті Айвазовського 1900 року, за його заповітом, будинок з усіма картинами, статуями й іншими творами мистецтва перейшов у власність міста.

Під час нацистської окупації Криму 1941-го галерею евакуювали у столицю Вірменії Єреван. У листопаді 1944-го повернулася до Феодосії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник вистрілив собі в груди

Нині в музеї зберігається найповніше у світі зібрання творів Айвазовського - 417 картин. Крім того, зібрані полотна його сучасників та учнів, а також іноземних мариністів XVIII–XIX століть. Експозицію відкриває меморіальний розділ, у якому йдеться про основні моменти життя й творчості Айвазовського, етапи розвитку й діяльності галереї. Усього в музеї - близько 13 тис. експонатів, зокрема архівні й фотодокументи, меморіальні речі та предмети декоративно-ужиткового мистецтва.

2001 року галереї надано статус національної.

Іван Айвазовський - художник вірменського походження. Народився 1817 року в Феодосії та прожив там майже все життя. Створив понад 6 тис. полотен. Найвідоміші - морські пейзажі та сцени морських баталій. Мав 113 персональних прижиттєвих виставок - це рекорд у практиці світового живопису.

Айвазовський був не лише художником, а й меценатом. За його сприяння у Феодосії з'явилися водогін, музей старожитностей, навчальні заклади, було реконструйовано морський порт і побудовано залізницю.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили перший в Україні музей творів одного митця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі