четвер, 18 липня 2013 15:33

Одрі Тоту в новому фільмі грає дівчину, у легенях якої росте триметрова лілія
7

Ноги видовжуються на кілька метрів, якщо танцювати під джаз, у холодильнику живе відомий французький повар, а стіни квартири звужуються, коли у сейфі закінчуються гроші. Сьогодні у прокаті стартує одна з найочікуваніших шанувальниками і Бориса Віана, і режисера Мішеля Гондрі стрічка "Піна днів".

Знаючи, що за стрічку взявся Мішель Гондрі уже готуєшся до найхимерніших кінофантазій, як у відомому піанококтейлі з роману, де за допомогою мелодії можна приготувати віскі з апельсиновим фрешем та сирим яйцем. Власне, якщо перші півгодини пробуєш кіно на смак - у всі очі вдивляючись на безкінечні трансформації столів, французьких страв, автомобілів, вулиць, одягу та погоди, то під кінець просто стомлюєшся від безперервного двогодинного атракціону.

Що ж як каже у романі Віан: "У світі є лише дві речі заради яких варто жити - любов до красивих дівчат і новоорлеанський джаз. Усе інше - потворність".

Перший кадр: спершу відрізання повік зранку замість чищення зубів нервово бентежить уяву, але за кілька хвилин уява звикає до того, що відомий французький повар живе в холодильнику, дзвінок-таракан бігає по квартирі і цілком нормально у "віанівському" світі влаштувати веселу криваву різанину на льодовому катку.

Власне, у центрі фільму надзвичайно простий сюжет - 22-річний багатій Колен закохується в Хлою. Вони справляють найгучніше у Франції весілля. Але Хлоя застудилася - у її легенях росте триметрова водяна лілія. І вже ні ромашки, троянди, гвоздики, ні лікар Д'ермо не можуть побороти захворювання.

Три герої: у всих цих химерних трансформаціях головні ролі виконали - відома по "Амелі" Одрі Тоту, яка і в цій стрічці так само мило й наївно кліпає величезними очима, не менш популярний актор Ромен Дюріс та Омар Сі -у фільмі він так само легко й харизматично справляється з роллю вигадливого повара, як і з комедійно-прямолінійним образом у стрічці "1+1".

Місце зйомок: режисер оживляв дивакуватий світ прози Віана за допомогою рукотворних спецефектів. Прозору машину як і автомобіль-хмарину спеціально проектували інженери "Пежо". А художники-декоратори зробили 80 окремих інтерєрів на знімальному павільйоні, в тому числі і "рухому квартиру". Її стіни та стеля стискаються, коли Колін втрачає своє багатство. При зйомці церемонії вінчання, де закохані в буквальному смислі ідуть у воді - режисер використав той же прийом що і в "Науці сну" - заповнив бак водою і проектував зображення через нього.

Жанр фільму: оскільки в сюрреалістичних образах фільму можна буквально захлинутися, то інакшого визначення фільмові Гондрі як "сюр" - краще й не вигадаєш.

Діалоги: власне, не лише від образів, але і від самих діалогів б'є током, в чому в першу чергу і заслуга самого Віана.

- Навіщо ти б'єш раідоприймач?

- Я ненавиджу попсу, - каже Колен, для якого на світі існує тільки джаз і любов. І саме тому священник на їхньому весіллі бажає молодятам: "Щоб жили вони щасливо, і щоб не грузили їх ні родичи, ні робота".

- А чим ви взагалі займаєтеся?

- Вчуся жити, - відповідає Колін. - І люблю Хлою.

- Значить ви нічого не заробляєте?

Абзац: безперечно у Бориса Віана був свій "нафігатор" (як у прозорій машині з роману, що міг змінювати погоду на смак подорожуючого) щоб не заблукати у всіх тих викривлення реальності і перебільшеннях. Бо у всіх цих пародіях так багато є роздумів про моду на гроші, джаз, екзистенціалізм і "нудоту" Сартра, а не лише різнокольорові кнопки в машині у вигляді хмари.

Зараз ви читаєте новину «Одрі Тоту в новому фільмі грає дівчину, у легенях якої росте триметрова лілія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі