понеділок, 22 червня 2020 12:13

Нобелівський лауреат Кадзуо Ішіґуро анонсував фантастичний роман

Нобелівський лауреат Кадзуо Ішіґуро анонсував фантастичний роман
Письменник Кадзуо Ішіґуро випустить свій восьмий роман "Клара і сонце" наступного року. Фото: twitter.com

Британський письменник японського походження Кадзуо Ішіґуро анонсував фантастичний роман "Клара і сонце" про робота, який хоче знайти собі власника.

Головна героїня твору - Клара, подруга зі штучним інтелектом. Має видатні спостережливі здібності. Зі свого місця на вітрині магазину уважно стежить за поведінкою людей, які заходять поглянути на товари або просто йдуть вулицею. Сподівається, що незабаром один із покупців придбає її. Водночас Клару попереджають, що не варто надавати особливого значення людським обіцянкам, за сюжетом.

Нову роботу Ішіґуро описують як "роман про людське серце, який говорить про нинішній час, але з іншого місця".

"Клара і сонце" вийде в березні 2021 року, повідомляє The Guardian.

Це буде перша книжка автора відтоді, як він отримав Нобелівську премію з літератури 2017-го. "Твори Кадзуо Ішіґуро великої емоційної сили оголили прірву в нашому ілюзорному сприйнятті зв'язку зі світом", - так охарактеризував творчість письменника Нобелівський комітет.

Попередній роман Ішіґуро "Похований велетень" вийшов 2015-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжку японця назвали "найбільш британським романом ХХ століття"

Уперше Кадзуо Ішіґуро видали українською 2016 року. Це був роман-антиутопія "Не відпускай мене", написаний 2005-го.

Дія відбувається у фантастичній країні, схожій на Велику Британію другої половини XX ст. 30-річна Кет згадує дитинство в незвичній школі-інтернаті. У закладі виховують людських клонів. Вони - живі донори органів для трансплантації.

Учителі, так звані "опікуни", постійно наголошують, наскільки важливо бути здоровими. Навчальна програма заохочує учнів займатися різними видами мистецтва. Нехтують знаннями й навичками, необхідними для життя. Вже дорослі донори Кет і Томмі дізнаються, що інтернат - це експеримент для покращення становища клонів. Мета - змінити ставлення суспільства до них як до бездушних постачальників медичної сировини. Через складну політичну ситуацію експеримент не вдався. Інтернат закрили, а клони так і не отримали жодних прав. Їх знову "вирощують" у попередніх умовах, за сюжетом.

Згодом українською вийшли твори "Похований велетень", "Залишок дня" і "Художник хиткого світу". Усі 4 романи випустило львівське "Видавництво Старого Лева".

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат Кадзуо Ішіґуро анонсував фантастичний роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі