пʼятниця, 01 вересня 2017 21:46

Назвали 5 причин, чому глядачі фанатіють від "Гри престолів"

Викладач з маркетингу Лондонського університету Том ван Лаер провів дослідження феномену популярності "Гри престолів". Дійшов висновку, що основних причин зацікавлення 5. Про це написав на theconversation.com

"Гра престолів" стала яскравою телевізійною подією за останні шість років — кожен епізод шостого сезону дивились понад 5 мільйонів глядачів. Причини зацікавлення очевидні: велика насиченість сексом та насильством, підтримувана різноплановими смугами сюжетної лінії. Вона, очевидно, була натхненна війною Троянд, одним з найбільш кривавих періодів англійської історії. яка тривала з 1455 по 1485 рік між двома групами англійської знаті, Ланкастерами та Йорками.

Тим не менше, ця кіносага відповідає більш глибоким, більш фундаментальним потребам людини, ніж просто незрозумілим через спальні та поля битви уяви автора Джорджа Р. Р. Мартіна. Автор опитав 55 людей з 14 країн, щоб отримати більш детальну картину того, які психологічні потреби задовольняють такі наративи, як "Гра престолів".
Визначив п'ять основних мотивацій для перегляду "Гри престолів".Це: розуміння зовнішнього світу, розуміння внутрішнього світу, вивчення зовнішнього світу, забуття внутрішнього світу і Втеча від самотності і страждання.

1. Розуміння зовнішнього світу

У "Грі престолів" показано життя людей у віддалених місцях і в далекі часи: скандинавські вікінги (залізнонароджені із Залізних островів), Чингісхан і монголи (воїни-кочівники дотракійці, котрі не можуть розлучитися зі своїми кіньми). Ми заглядаємо на Невільничий берег Африки (бухта Работоргівців) і оглядаємо торгові міста Середземномор'я і Близького Сходу (Вільні міста Лис, Браавос, Пентос, Норвос і Світ).
Людям важливо знати, що у світі є сенс, тому вони його створюють. Як сказав американський учений Атинодор Кроніс, відвідувачі таких місць, як селище Геттісберг, де відбулася одна з вирішальних битв Громадянської війни в США, хочуть своїми очима побачити історичні місця, порівняти побачене з тим, що знали раніше, заповнити прогалини в знаннях і зануритися за допомогою уяви в історію.
Те саме можна сказати про "Гру престолів" і Війну троянд. Ми дивимося, як проблеми соціальної та фінансової нерівності в поєднанні з недалекоглядністю та неефективним слабким правлінням політичних лідерів призводять до конфліктів, боротьби за владу і війн.
2. Зрозуміти внутрішній світ
Якщо людина пережила якусь подію або зазнала певних емоцій, це не означає, що їй легко їх інтерпретувати. Вигадані історії допомагають зрозуміти власний досвід. Наприклад, деякі люди дивляться "Гру престолів", тому що внутрішнє протистояння добра і зла в Тиріоні Ланністері їм ближче, ніж, наприклад, протистояння героїчних ельфів і злих орків у "Володарі кілець".
Ще одна причина, з якої люди дивляться "Гру престолів", — улюблені герої, які можуть загинути. Ходор, слуга молодого Брана Старка, не був головним героєм, але багато хто любили його за доброту. Ходор служив своєму господареві до самої смерті. Нам усім потрібен такий Ходор.

Автор: theconversation.com
 


3. Дослідити зовнішній світ
Йдеться не про розуміння зовнішнього світу, а про дослідження. Людині важливо розуміти не тільки власні переконання, бажання, наміри і перспективи, а й те, чим вони відрізняються від переконань, бажань, намірів і перспектив інших людей. Такі твори, як "Гра престолів", дозволяють краще зрозуміти не тільки себе, а й інших.
Деякі настільки серйозно до цього ставляться, що відвідують місця, де знімався серіал. Наприклад, хорватський Дубровник, чиї стіни фігурують у сценах із Червоним Замком і Королівською Гаванню. Ще один популярний напрямок — марокканське місто Варзазат (у серіалі — Юнкай). Ісландія стала майданчиком для зйомок Земель за Стіною. У Північній Ірландії знімали Чорний Замок, Ваес Дотрак, Вінтерфелл та інші локації.
Подорож місцями зйомок "Гри престолів" — справжнє дослідження.

Автор: theconversation.com
 


4. Утекти від проблем
Ще одна важлива потреба — вирватися з повсякденності. Люди не можуть позбутися прагнення до ескапізму. "Гра престолів" завжди допоможе, якщо ви хочете не думати про власні справи.
Цей серіал добре допомагає втекти від проблем. Як мінімум забути про них на деякий час. Фанати написали величезну (навіть лякає) кількість власних історій на тему "Гри престолів", де чітко простежується бажання втекти від повсякденності. Але будьте обережні: зануренням до фанфікшну часто виправдовують свою бездіяльність і заперечення проблем. Одна 39-річна француженка, яка брала участь у нашому опитуванні, страждала на алкоголізм. Щоб впоратися з тягою до алкоголю, вона почала дивитися фільми жахів. Іншими словами, замінила одну залежність на іншу. Ескапізм — це відкладання власних проблем на потім. У результаті вони просто не вирішуються.

Автор: theconversation.com
 


5. Подолати самотність і страждання

Але бувають і такі випадки, коли люди за допомогою вигаданих історій лікують власні рани, включно з почуттями смутку, сорому і провини. Одна 80-річна ірландка розповіла, що Девід Копперфільд допоміг їй впоратися з болем через втрату матері.
"Гра престолів" може використовуватися в різних варіаціях. Переїзд Арьї Старк на Ессос — хороший приклад того, як долати самотність. Її історія — нагадування про те, що завжди є люди, яким складніше, ніж тобі.
Епізод, в якому Санса Старк спускає на Рамсі Болтона голодних собак — приклад помсти жертви сексуального насильства своєму кривдникові. Тіріон тим часом нагадує нам, що не варто звинувачувати себе за плутанину, в яку поринув світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відьма в річці зваблює хлопця- завершились зйомки "Морена"


Перший віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс посилався на "Гру престолів" у своєму виступі для Google: "Заплутано та епічно. Це історія про хороше і погане, але не в чорно-білому кольорі. "Гра престолів" — про виклики... Прямо як сучасний світ".
Іншими словами, "Гра престолів" — ідеальна метафора до сучасного суспільства. Наш час — це час викликів. Зима, звичайно, близько, але водночас це шанс показати свою силу: як і будинок Старків, ми найкраще проявляємо себе, коли нам кинули виклик.

Після виходу останньої серії 7-го сезону "Гри престолів" телеканал HBO випустив документальний серіал The Game Revealed про закулісся зйомок саги - "Гру розкрито".

Зараз ви читаєте новину «Назвали 5 причин, чому глядачі фанатіють від "Гри престолів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі