вівторок, 24 квітня 2007 08:30

Найдавніше в світі колесо зберігається у Одесі

На археологічну сенсацію претендують українські дослідники. Вони вважають, що виявили найстародавніше з коліс, що збереглися в світі, виготовлене 4,5 тис. років тому.

Колесо, знайдене під Одесою 39 років тому, весь цей час лежало в запасниках одеського археологічного музею. Співробітники вирішили розібратися з своїми фондами, застосувавши нові методики і радіовуглецевий аналіз, який і визначив вік експонату.

"Колесо з дуба або берези діаметром 50 см, знайшли в гробниці племені ямной культури, як умовно назвали учені-археологи племена, що жили в степовій і лісостеповій зонах Східної Європи в бронзовому віці.

Вони вірили, що покійні відправляються в потойбіччя і там подорожують, тому їх ховали разом з возами. У гробниці було виявлено ще два колеса, але вони тут же розсипалися", - розповів археолог Сергій Охотніков, якому пощастило знайти і відкопати це колесо. Тепер воно увійде до археологічних каталогів миру як найстародавнішого експоната, пише Взгляд.
Зараз ви читаєте новину «Найдавніше в світі колесо зберігається у Одесі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі