вівторок, 18 червня 2013 13:11

На "Німих ночах" в Одесі покажуть фільми про колективізацію та дівчат, які хочуть п'янствувати і курити
5

Хліб
Крейцерова соната
Патсі
Остання людина
Укразія

Уже вчетрверте Одеса традиційно запрошує на фестиваль німих фільмів "Німі ночі".

Цьогоріч для показів у рамках програми відібрано п'ять стрічок. Серед яких і романтична комедія, і екзистенційна німецька драма, і ревнощі за Толстим, і щойно відреставровані Національним Центром Олександра Довженка стрічки "Укразія" та "Хліб".

Остання людина

Камерна драма Фрідріха Мурнау 1924-го року - один з кращих його фільмів в поетиці кіноекспресіонізму. У фільмі йдеться про швейцара в дорогому отелі, якого звільняють, оскільки він став надто старим для роботи. Але чоловік нічого більше в житті робити не здатен.

Тут уперше режисер застосував "розкуту камеру". Оператори знімали рухаючи її по рейкам у звичайній дитячій колясці. До того ж у німому фільмі майже немає інтертитрів.

Режисер закінчив стрічку похмуро, але керівництво студії UFA наполягло, щоб у драмі був хеппі-енд. Мурнау, незадоволений цим рішенням, зняв абсурдну кінцівку, в якій героя рятує deus ex machina, і перед нею вставив єдиний у фільмі інтертитр: "На цьому місці історія мала б закінчитись. Бо чого чекати хворій літній людині наприкінці життя, окрім смерті? Але автор пожалів нашого героя, і дарував історії щасливий кінець, майже неможливий в реальності".

Саундрек до фільму на фестивалі представить дует Сергія Лєтова та Володимира Голоухова. Найбільшого визнання дует дістав озвучуванням німих фільмів. Відомі створенням музично-шумового супроводу до першого російського повнометражного фільму "Оборона Севастополя" 1911-го року.

Крейцерова соната

Чех Густав Махати всесвітню славу здобув собі як режисер еротичних фільмів. Його фільм "Екстаз" - один із перших із оголеною жіночою натурою в кадрі - без компромісів. "Крейцерова соната" - це перша робота режисера.

У цій історії любовного трикутника не було нічого кардинально відвертого для тих часів. Ошуканий чоловік підозрює свою дружину в зраді зі скрипалем через напівнатяки у їхніх позах, з їхніх рухів та постави. У 1926 році ця постановка стала вже шостою екранізацією відомої повісті Льва Толстого.

Озвучить її для фестивалю чеський рокер Павел Файт - з середини 80-х він був одним з найвідоміших музикантів альтернативної рок-сцени у Чехії.

Патсі

Навіть якщо для американського режисера Кінга Відора ця комедія 1928-го року була прохідною у його творчості, то для виконавиці головної ролі Меріон Девіс стала однією з кращих її ролей.

Героїня "Патсі" – юна дівчина, яка намагається навчитися флапперства за книжкою. Вона – боязка, недорікувата і нерішуча, а хоче стати зухвалою, модною та принадною. Флаппер-дівчата курили, п'янствували, водили автомобілі, надмірно любили косметику, словом, всіляко нехтували соціальними та ґендерними нормами. Вони любили джаз і хизувалися своєю поведінкою.

Супровід до фільму заграє культовий український джазовий піаніст Юрій Кузнєцов, відомий своїм експериментальним та авангарднм джазом.

Укразія

"Укразія" – четверта радянська робота режисера Петра Чардиніна. Це був перший пригодницький фільм в історії вітчизняного кіно. Тут є і автомобільні погоні, і перестрілки, і підступні хитрощі контррозвідки, і масштабні батальні сцени за участю сотні статистів.

У 20-х роках ця істоіря про законспірованого більшовицького розвідника, який проник у верхівку контррозвідки білих стала однією із найпопулярніших фільмів у радянському прокаті.

Музику для фільму на фестивалі написав та виконає польский гурт "MINIMATIKON".

Хліб

Стрічка Миколи Шпиковського знімалася, монтувалася і виходила в прокат практично одночасно із "Землею" Довженка. І обидві вони були заборонені. У березні 1930-го року його стрічку "Хліб" зняли з прокату через три дні після прем'єри.

У центрі сюжету - червоноармієць Лука, який повертається в рідне село після громадянської війни і затіює створення колективного господарства. Землю для цього господарства відбирають в селян ("куркулів"), зерно на посів відбирають в городян. "Хліб" показує советизацію села дуже жорстко і навіть правдиво, хоч і з погляду самих советизаторів. Фільм, справді, вийшов майже антирадянським, хоч автори, звісно, не мали на меті нічого подібного.

Озвучить її для гостей фестивалю відоме білоруське тріо "Port Mone".

Фестиваль "Німі ночі" триватиме з 21 по 23 червня. Основний майданчик лишився незмінним – кіноперформанси відбуватимуться просто неба на яхтовому причалі одеського морвокзалу біля церкви св. Миколая.

Зараз ви читаєте новину «На "Німих ночах" в Одесі покажуть фільми про колективізацію та дівчат, які хочуть п'янствувати і курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі