середа, 23 червня 2010 15:18

На фресці Мікеланджело знайшли мозок (ФОТО)

Нейрохірурги заявили, що виявили завуальоване зображення головного мозку людини на одній з фресок Мікеланджело в Сікстинській капелі.

Співробітники університету Джонса Хопкінса нейрохірург Рафаель Тамарго і медичний ілюстратор Іан Сук розповіли, що структури мозку були вписані художником в шию і підборіддя Бога-творця на фресці "Відокремлення світла від темряви".

У статті, опублікованій в журналі Neuroscience, дослідники звертають увагу на випинання і западини на шиї центрального персонажа композиції, що не відповідають нормальній анатомії людини. Тамарго і Сук вважають, що ці деформації є зображенням нижньої поверхні головного мозку.

Нейрохірурги припустили, що Мікеланджело, який вивчав анатомію людини, хотів поглибити значимість цієї фрески й увіковічнити свої досягнення в цій галузі, включивши зображення складної структури мозку в образ Бога.

На їхню думку, художник прагнув зосередити увагу глядачів на розглянутому ними фрагменті фрески за допомогою пози центрального персонажа, положення його підборіддя, укороченої, у порівнянні з іншими зображеннями старозавітного Бога кисті Мікеланджело, бороди, а також особливостей гри світла і тіні.

Тамарго і Сук - не перші дослідники, котрі спробували виявити сліди анатомічних вправ Мікеланджело в роботах художника. У 1990 році автор статті, опублікованої в Journal of the American Medical Association, описав виявлене ним зображення мозку людини на другій фресці Сікстинської капели - Створенні Адама. Трохи пізніше нефролог з американського Університету Бейлора розгледів на другий фресці художника зображення нирки.

Історики мистецтва по-різному поставилися до знахідки Тамарго і Сука. Зокрема, викладач історії живопису з Каліфорнійського університету Джоанна Вудс-Марсден охарактеризувала їх дослідження як "повну нісенітницю", побудовану на довільній розмітці ренесансних полотен. Водночас, фахівець з живопису епохи Ренесансу Гейл Гейгер з Університету Вісконсина заявила, що вважає роботу дослідників добротною, а їхні аргументи - достатньо переконливими.

Водночас британські ботаніки дослідили іншу знамениту картину - Венера і Марс кисті Боттічеллі і дійшли до висновку, що на полотні зображено Дурман звичайний, а бог війни на картині перебуває під впливом одурманюючих речовин.

Medportal.ru

Зараз ви читаєте новину «На фресці Мікеланджело знайшли мозок (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі