субота, 15 травня 2021 18:35

На "Днях Європи" відбудеться прем'єра балету забутого українського композитора. Партитуру знайшли в Парижі

15 та 16 травня на Михайлівській площі у Києві в рамках відзначення Днів Європи відбудеться світова прем'єра балету Федора Якименка "На берегах Дніпра". Композитор народився у Харкові у 1876 році, помер у Парижі в 1945-му. Його твори зберігалися в Національній бібліотеці Франції. Українському диригенту Кирилу Карабицю вдалося отримати ноти. Він розказав про історію пошуків та балет, який презентує у столиці.

Автор: zbruc.eu
  Диригент Кирило Карабиць отримав дозвіл на використання партитур композитора Федора Якименка. Його балет «На берегах Дніпра» вперше прозвучить у Києві
Диригент Кирило Карабиць отримав дозвіл на використання партитур композитора Федора Якименка. Його балет «На берегах Дніпра» вперше прозвучить у Києві

Як ви дізналися про Федора Якименка?

Майже 20 років живу у Франції. Там і почув це ім'я. Були якісь незрозумілі історії, секрети, де зберігаються його твори. Я поставив собі мету відшукати та відкрити Україні та світу музику цього композитора.

Чому сьогодні не виконується його музика?

За життя композитора його твори були популярні в Європі, транслювалися на радіостанціях. Але зараз він не присутній у музичній сфері, його не вивчають і не знають навіть музиканти. Одна з причин в тому, що Федір не мав нащадків. І коли помер, створили спеціальну комісію. Займалася спадщиною, робила опис. Це тривало 30 років. І лише потім документи передали в Національну бібліотеку Франції. Але установа не мала права давати ці твори на копіювання, на них можна було лише дивитися. Склалася дивна ситуація: дозволу немає, а хто може його дати - незрозуміло. Я звернувся до спеціального судового органу, який займається вирішенням саме таких питань. Вони надали мені можливість як українському диригенту, який проживає у Франції, використати ці партитури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив роль головної музичної премії України

Автор: Вікіпедія
  Український композитор Федір Якименко (1876-1945)  з 1928 року жив у Франції, де і помер. Похований у Парижі
Український композитор Федір Якименко (1876-1945) з 1928 року жив у Франції, де і помер. Похований у Парижі

Чим унікальний композитор?

Він закінчив Петербурзьку консерваторію, навчався у Миколи Римського-Корсакова, знаного метра композиції. Був одним з його найулюбленіших учнів. Цього року світ відзначає 50 років з дня смерті композитора Ігоря Стравінського. А його першим вчителем композиції був українець Федір Якименко. І я якраз вирішив використати цю можливість, аби нагадати це світові. Федір Якименко був високопрофесійною людиною, чудовим композитором, який написав багато творів, пов'язаних з Україною. В музиці Якименка одразу відчуваються українські інтонації, мелодика народних пісень, водночас композитор поєднав Україну з Францією. Його стиль нагадує імпресіонізм, але наш, український.

Розкажіть, що являє собою балет "На берегах Дніпра" і чому ви обрали для виконання саме його?

Я вперше у травні у Києві. Бо через карантин скасували концерти в Європі. І тут якраз була нагода презентувати музику Якименка в рамках відкриття Днів Європи. Оскільки тема цьогорічного відзначення - "Дунайський шлях в Європейський Союз" - стосується річок, я згадав, що у Якименка є балет "На берегах Дніпра". І символічно, що через 100 років після написання ця музика прозвучить на його кручах.
Цей балет ніколи не ставили. Композитор писав твір найімовірніше для Паризької опери. А саме для видатного українського балетмейстера Сержа Лифаря, якого знав особисто. Так само у Сергія Прокоф'єва є балет "На Дніпрі", який він також написав спеціально для Лифаря. Сюжет балету як такий невідомий. Він має лише назви частин. Зима, Гра в сніжки, Танець відьми, Інтермедія, Спів русалок, Жалібна арія, Пробудження весни та Хороводи русалок. У балеті бере участь дитячий хор "Веснівка". Він виконає спів русалок. Тексти в оригіналі були написані російською, ми переклали українською. Хор – це французька традиція, яка йде від композитора Моріса Равеля. Він у свій балет "Дафніс і Хлоя" включив хорову частину. До речі, сам твір "На берегах Дніпра" короткий, триває лише 15 хвилин.

В музиці Якименка одразу відчуваються українські інтонації, мелодика народних пісень, водночас композитор поєднав Україну з Францією

Хто виконає музику балету та що ще планується включити в програму концерту?

В концерті задіяний зведений оркестр. Це музиканти Національного президентського оркестру та Національного ансамблю "Київські солісти". В програмі, окрім світової прем'єри балету Якименка, також прозвучать музичний уривок "Вхід богів до Вальгалли" з опери "Золото Рейна" Ріхарда Вагнера, симфонічна поема, присвячена річкам Богемії "Влтава" чеського композитора Бедржіха Сметани, та вальс Йоганна Штрауса "На прекрасному блакитному Дунаї".

Автор: Марія Бєляєва
  Музику до балету «На берегах Дніпра» композитора Федора Якименка на Михайлівській площі виконають музиканти Національного президентського оркестру та Національного ансамблю «Київські солісти». Диригент  - Кирило Карабиць
Музику до балету «На берегах Дніпра» композитора Федора Якименка на Михайлівській площі виконають музиканти Національного президентського оркестру та Національного ансамблю «Київські солісти». Диригент - Кирило Карабиць

Які у вас подальші плани щодо популяризації спадщини Якименка?

Оскільки композитор народився в Харкові, хотів би саме там зробити декілька гучних світових прем'єр. Загалом він написав та підготував до видання чотири коротких балети. Окрім цього, "На пагорбах України", "Привиди та видіння", а також "Ундіни". Всі вони по 15-20 хвилин. З Харківською оперою домовляємося про постановку. Також хотів би зробити прем'єру його віолончельного концерту спільно з Французьким культурним центром, за участі французького віолончеліста. Планів багато, їх реалізація залежатиме від реакції на виконання музики Якименка в Україні. Якщо буде до нього цікавість, працюватиму, щоб у Франції про нього теж дізналися. Але спочатку це треба зробити на батьківщині композитора. Це правильно і так мало б бути.
Також в Україні видавництво "Пінзель" готує монографію, присвячену Федору Якименку. Книжок про нього немає, у вільних джерелах мало інформації. Його біографія, листи, архіви опублікують в одному виданні.

Автор: Марія Бєляєва
  Тема святкування Днів Європи-2021 на Михайлівській площі, — «Дунайський шлях в Європейський Союз». Художник та ілюстратор Андрій Єрмоленко зробив інсталяцію ріки Дунаю з інформаційними «вежами» європейських країн
Тема святкування Днів Європи-2021 на Михайлівській площі, — «Дунайський шлях в Європейський Союз». Художник та ілюстратор Андрій Єрмоленко зробив інсталяцію ріки Дунаю з інформаційними «вежами» європейських країн

З 2003 року в третю суботу травня Україна відзначає Дні Європи. Головною метою цього свята є демонстрація прагнення до зближення з країнами Європейського союзу. Україна є єдиною країною - не членом ЄС, в якій День Європи святкується на державному рівні.
Тема цьогорічного святкування у Києві, що відбувається на Михайлівській площі, — "Дунайський шлях в Європейський Союз". З 2021 до 2023 роки Україна є головою Дунайської комісії. Вперше країна, яка не членом Європейського Союзу, була запрошена головувати в європейську міжурядову організацію.
Окрім концерту, на Михайлівській площі показують експонати, що розповідають про історію Дунайської комісії. Також арт-інсталяцію з інформаційними стендами, що присвячена Дунаю та розташованим на його берегах європейським країнам. Її підготував український художник та ілюстратор Андрій Єрмоленко.

Зараз ви читаєте новину «На "Днях Європи" відбудеться прем'єра балету забутого українського композитора. Партитуру знайшли в Парижі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі