субота, 29 жовтня 2011 12:42

На церемонії відкриття Большого театру вхід для "смертних" був закритим
10

Вчора, 28 жовтня, в Москві відкрилася основна будівля Державного академічного Большого театру після шестирічної реконструкції. На церемонії виступив президент РФ Дмитро Медведєв, який подякував усіх, хто брав участь у реконструкції, що дозволила збільшити внутрішній простір ДАБТу вдвічі.

Президент РФ висловив упевненість, що в технічному сенсі Великий театр "буде бездоганним".

"Все зроблено за останнім словом театральної техніки", - сказав він. При цьому президент особливо відзначив, що найголовнішим у ході реконструкції було збереження духу Большого театру.

Після виступу президента у Великому театрі відбувся гала-концерт в постановці Дмитра Чернякова. Програма заснована на творах російської класичної музики і присвячена історії Большого театру. Відкрився концерт хором з опери "Іван Сусанін" ("Життя за царя") Михайла Глінки - "Слався!".

На сцені виступили артисти Большого театру і запрошені зірки світової сцени: Пласідо Домінго, Дмитро Хворостовський, Анжела Георгіу, Наталі Дессена, Віолетта Урмана. Телетрансляцію концерту показували в багатьох країнах світу, також була організована пряма трансляція в Інтернеті. Москвичі могли спостерігати за концертом з екранів, встановлених на Театральній площі.

Офіційно квитки на концерт в продаж не надходили, а поширювалися серед почесних гостей. Але низка інтернет-ресурсів, що спеціалізуються на продажі театральних квитків, пропонували придбати запрошення на відкриття. Заявлена ціна квитків становила від 90 тис. руб. до 2 млн руб.

Головна будівля театру була закрита на реконструкцію 1 липня 2005р. Кошторис будівництва - 21 млрд руб. У роботах з реконструкції були задіяні 3,5 тис. архітекторів, реставраторів, художників, будівельників, інженерів, монтажників та інших фахівців. Після реконструкції загальна площа установи культури збільшилася за рахунок підземних приміщень вдвічі - до 72 тис. кв. м. Тепер весь комплекс Большого театру об'єднують підземні та надземні переходи, головний будинок з'єднаний з будинком Хом'якова, допоміжним корпусом та Новою сценою.

Бетховенську залу перенесено під Театральну площу, вона зможе приймати на камерні концерти до 300 глядачів. Головна зала театру зменшилася на 300 глядацьких місць, але стала зручнішою для глядачів. Для людей з обмеженими можливостями придбано спеціальне обладнання, що полегшує інвалідам на візках пересування по театру.

Відновлено також шедевр Петра Клодта - квадрига, що вінчає колонаду. Через складну специфіку об'єкту роботи пройшли на місці, щоб не пошкодити тонку мідну оболонку скульптури, квадригу не знімали з фронтону.

В історичній будівлі Большого театру встановлений виготовлений за спеціальним замовленням орган з Німеччини. Інструмент вагою в 8 тонн оснащений 1819 металевими трубами, сотнею дерев'яних труб, 31 регістром і двома клавіатурами.

Крім того, встановлена унікальна, єдина у світі дзвіниця Большого театру, що з'явилася в 1920-і роки і зібрана з 35 дзвонів низки московських храмів, врятованих від переплавки. У дзвіниці один дзвін XVII століття, чотири - XVIII століття, більша частина відноситься до XIX - початку XX століття.

Зараз ви читаєте новину «На церемонії відкриття Большого театру вхід для "смертних" був закритим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі