середа, 21 лютого 2018 13:46

Металісти зіграли концерт із Оркестром Збройних Сил України
8

Зразково-Показовий Оркестр Збройних Сил України
Фото: Георгій Лазуренко
Гурт Sunrise із Оркестром Збройних Сил України, клуб Bingo, 8 лютого 2018
Костянтин Науменко — Вокаліст гурту Sunrise
Дар'я Науменко — Бек-вокаліст гурту Sunrise
Максим Кобзєв — Гітарист гурту Sunrise

Київський павер-метал гурт Sunrise вперше в історії вітчизняної важкої музики зіграв свої пісні з духовим Оркестром Збройних сил України. Концерт відбувся у столичному клубі Bingo.

"Наш гурт існує вже 15 років. До річниці вирішили зробити щось справді велике, - розповідає Костянтин Науменко, лідер та вокаліст Sunrise. - З'явилась ідея зіграти з духовим оркестром. Його музиканти одразу зацікавились, для них це новий досвід, експеримент, так само як і для Sunrise. Для стилю павер-метал більш характерні струнні аранжування. Робимо їх за допомогою синтезаторів.

Наш гурт існує вже 15 років. До річниці вирішили зробити щось справді велике

В програмі дев'ятнадцять пісень. Власноруч ми навряд би впорались із партитурами, повним аранжуванням для духового оркестру. До першої спільної репетиції з військовими музикантами ми навіть не уявляли — як це взагалі звучатиме. Та тільки почали грати, почули мікс — одразу заспокоїлись.
Ми граємо класичний павер — швидкий, дуже мелодійний метал з високим вокалом. Пишемо про соціальні проблеми, внутрішні переживання, довкілля.
Купівельна спроможність українських слухачів дуже низька. Ми тримаємось за рахунок зарубіжного ринку, здебільшого японського та європейського. Там нас слухають і купують.
Ще кілька років тому нашу музику можна було почути на українських радіостнаціях, зараз кудись усе щезло. Навіть україномовні пісні. Це питання квот. Після їх запровадження піднявся локальний музичний ринок, але гурти, що представляють країну на міжнародному рівні, тобто співають англійською, лише постраждали.
Програма "Овердрайв" Міка Дзюби на Національному радіо — чи не єдина програма на ФМ-хвилях, що хоч якось популяризує сучасний український метал".

Програма "Овердрайв" Міка Дзюби на Національному радіо — чи не єдина програма на ФМ-хвилях, що хоч якось популяризує сучасний український метал.

"Для розміщення одразу і гурту і оркестру, разом це 46 осіб, довелось добудовувати сцену, переоформити балкон над сценою, - розповідає Сандра Конопацька, головний редактор музичний інтернет-вадиння Daily Metal, менеджер гурту Sunrise. - Від моменту появи перших афіш зацікавленість була просто шалена. У гурту велика фан база — хлопці напрацьовували її 15 років".

Вхід на концерт Sunrise з Оркестром Збройних сил для бійців АТО та службовців київського гарнізону був вільним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступ "Кому Вниз" відкриє серію концертів культових українських виконавців

"Цей проект новаторство, імпровізація. Духовий оркестр та метал команда, разом, на одній сцені — такого в Україні ще ніхто і ніколи не робив. А можливо і в цілому світі,
розповідає Ігор Биковський, полковник, художній керівник Зразково-показового оркестру Збройних сил України - Програма дуже велика і різноманітна. Це важко і для музикантів — дві години постійної гри, велика напруга на губи, легені і для аранжувальника. Найважче було саме створити гармонійний синтез, поєднання. Ми були разом як на сцені, так і за пультом. Звуком на концерті завідували одразу два звукорежисери — наш і гурту.
Цей концерт зіграли абсолютно безкоштовно. Хотіли показати, що військовий оркестр - це не просто вальси і марші. Не просто патріотична музика на параді".

Андеграунд гурти створюють цікавий, унікальний авторський матеріал, а будь-яка хороша музика може звучати на будь-якому рівні, навіть на урядовому

"Зараз ми ведемо переговори з Sunrise — хочемо взяти до свого репертуару одну з їх пісень, розповідає Борис Школовий, майор, композитор-аранжувальник, диригент Зразково-показового оркестру Збройних сил України, - Усі свої пісні хлопці написали самі, я лише створив аранжування. Андеграунд гурти створюють цікавий, унікальний авторський матеріал, а будь-яка хороша музика може звучати на будь-якому рівні, навіть на урядовому".

"Зараз у світі спостерігається підняття павер-металу, його відродження та оновлення. Gloryhammer, Powerwolf, Sabaton – це не гурти родом з кінця 1980-х, це сьогодні і Європа це слухає, - каже Артем Солейко, лідер вінницького гурту Time Shadow. -
Метал, рок — єдині стилі, які досі більш-менш заробляють з продажу дисків. Зараз навіть вініли виходять, і їх досі купують. Це доводить, що наша аудиторія, рокери, металісти — дуже вірна. Україномовні квоти — це великий плюс для популярної музики. Нехай хоч попса буде українською. А щодо металу. Поки цей музичний пласт у андеграунді — квоти надто сильно не шкодять, більшість гуртів не була у ротаціях і до них. Але, коли ситуація зміниться, стиль посяде гідне місце у музичній картині країни — вони стануть перепоною".

Зараз ви читаєте новину «Металісти зіграли концерт із Оркестром Збройних Сил України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі