вівторок, 12 листопада 2013 11:07

"Мандаринами" відкриється фестиваль грузинського кіно в Києві
5

Мандарини
Білий як сіль
Дні вулиці
Посміхайтеся
Суса

У кінці листопада киянам покажуть відомі кінокартини грузинських режисерів. Дев'ятий фестиваль нового грузинського кіно пройде в кінотеатрі "Жовтень" з 23-го по 27-е листопада. У програмі дев'ять стрічок - від документально-біографічних до комедій та мелодрам.

Відкриється фестиваль прем'єрою фільму Зази Урушадзе "Мандарини". Картина розповідає про непросту ситуацію під час війни в Абхазії. Волею долі в будинок естонця в пошуках житла і допомоги потрапляють поранений грузинський солдат і чеченський бойовик. Герої фільму переживають моменти військового протистояння і людських стосунків. У жовтні цього року за роботу над стрічкою режисер був удостоєний престижної нагороди на Варшавському кінофестивалі у номінації "Кращий режисер".

Драма "Білий як сіль" розповідає про самотню 35-річну Нану, яка кожен літній сезон працює на одному з чорноморських курортів і збирає гроші, щоб відкрити маленьке кафе у своєму рідному місті. Іноді вона зустрічається з поліцейським Ніко, біженцем з Абхазії. Несподівано у замкнутому світі Нани і Ніко з'являється безпритульна дівчинка Сопо. Вона намагається вселити в оточуючих її людей надію на краще життя.

А головним героєм фільму "Дні вулиці" є 45-річний наркоман, якому належить зробити найважливіший вибір у своєму житті: корумповані поліцейські взамін на наругу над 16-річним сином його друга, обіцяють нагородити його наркотиками і грошима, у іншому випадку – йому загрожує 10 років в'язниці і на цьому, практично, його життя закінчене.

Музична комедія  "Кето і Коте" (1948) зроблена за мотивами класичної грузинської п'єси Авксентія Цагарелі "Ханума". Багатий тіфліський купець мріє поріднитися з аристократією і збирається для цього видати свою дочку за старого збіднілого князя. Дівчина в розпачі – вона любить молодого поета, племінника князя. За допомогою друзів і свахи Хануми молодим закоханим вдається перехитрити старих і домогтися свого щастя.

Ще одна комедія у програмі фестивалю - "Посміхайтеся" про десятьох жінок, сім з яких дуже бідні, відчайдушно борються за першість на конкурсі краси для матерів, що мають більше трьох дітей. У нагороду переможниця отримає квартиру і 25000 доларів. Свято краси поступово перетворюється на пекло і героїні стають перед головним питанням: чи можна чогось досягти, втративши свою людську гідність?

Також у програмі документальний фільм про відомого грузинського актора Кахі Кавсадзе "Чи є там театр?!" та біографічна драма "Піросмані" (1969) про знаменитого художника-самоука Ніко Піросманашвілі. Детальний розклад сеансів можна подивитися на сайті фестивалю.

Зараз ви читаєте новину «"Мандаринами" відкриється фестиваль грузинського кіно в Києві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі