середа, 19 жовтня 2011 11:04

Лауреат цьогорічного "Букера" три рази номінувався на цю премію

Лауреат цьогорічного "Букера" три рази номінувався на цю премію

Лауреатом престижної британської літературної премії The Man Booker Prize став Джуліан Барнс. Письменник отримав нагороду за роман "Передчуття кінця" ("The Sense of an Ending"), повідомляється на офіційному сайті премії.

Церемонія вручення "Букера" відбулася увечері 18 жовтня в будівлі ратуші лондонського Сіті. Журі премії, в яке входили п'ятеро осіб, очолювала колишня директор служби британської контррозвідки MI5 Стелла Рімінгтон.

Лауреатом британського "Букера" Джуліан Барнс став вперше. Раніше три його романи "Папуга Флобера", "Англія, Англія" і "Артур і Джордж" входили в шорт-листи премії, відповідно, в 1984, 1998 і 2005 роках.

Вручення премії в 2011 році було затьмарене розколом в британських літературних колах. На початку жовтня група лауреатів і номінантів "Букера" минулих років оголосила про створення альтернативної Літературної премії. На цей крок письменники пішли через те що, на їхню думку, "Букер" занадто "спростився" на догоду широкій публіці.

Британська Букерівська премія, що вручається з 1969 року, є однією з найпрестижніших нагород у галузі англійської літератури. Її вручають за роман, написаний автором, який проживає в одній з країн британської Співдружності, Ірландії чи Зімбабве.

Переможець премії отримує чек на 50 тисяч футнов стерлінгів (80 тисяч доларів). Решта номінантів з шорт-листа отримують по 2,5 тисячі фунтів (4 тисячі доларів), а також контракти на дизайнерське оформлення книг.

Зараз ви читаєте новину «Лауреат цьогорічного "Букера" три рази номінувався на цю премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі