середа, 09 січня 2013 11:32

Лановому не сподобалася американська "Анна Кареніна"

Лановому не сподобалася американська "Анна Кареніна"
Фото: Інна Іщук

Василь Лановий приїхав у Черкаси читати вірші Тараса Шевченка. Зустріч відбулася в межах Різдвяного фестивалю, який проходить уперше в місті. На концерті Василь Семенович цитував Льва Толстого, читав любовні листи Олександра Пушкіна, лірику Олександра Твардовськоого.

Василь Лановий про американську стрічку "Анна Кареніна": "Коли ми беремося за якусь американську тему, класичну чи ні, - це все одно, що вони беруться за нашу класичну тему. Є інша природа людей, інша психіка, інші культурні цінності, складені віками, тому не може бути це гарно, як робилося б на батьківщині - це старий закон.

Про українське коріння: "Я маю міцні зв'язки з Україною. Друзі інколи навіть називали мене Лановенко. А коли я вступив до театру у 1957-му році, два роки нічого не грав, а в кіно вже активно знімався. І Рубена Сімонова мені говорить тоді: "Василь Семенович, у вас жахливі україноїди. Вам треба послухати, як розмовляють наші старі вахтанговці й потім почнете грати. Я слухав, слухав, а потім якось кажу мамі (вона говорила зі мною лише українською): "Мамо, дуже вас прошу - не розмовляйте зі мною українською, бо в театрі кажуть, що з мене україноїди вилазять". Вона подумала й відповіла: "Нехай звикають". Вона врятувала мені українську мову. Зараз я все розумію і можу говорити на високому рівні".

Про акторську роботу: "Я затребуваний. Хіба цього не видно з мого самовдоволеного вигляду?! І худий який - це теж ознака затребуваності. Мене запрошують, я часто даю концерти. Я можу поспорити, що найближчі три місяці ви не купите квитки на декілька спектаклів театру Вахтангова, навіть з газетним блатом. У нас майже всі вистави заповнені і молоддю, і людьми у віці. У мистецтві я жадний, я багато ще хочу зіграти. Я не завжди грав те, що хотів, але інколи я грав краще того, що хотів - наприклад, роль в "Смугастому рейсі", в театрі - Цезар Шекспіра. У мене була половина класики - та ще й якої класики - первозданної, слов'янської".

Зараз ви читаєте новину «Лановому не сподобалася американська "Анна Кареніна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі