неділя, 21 жовтня 2018 18:10

Лада Лузіна презентувала книгу "Джек-різник з Хрещатика"

Письменниця Лада Лузіна презентувала книжку "Джек-різник з Хрещатика". До збірки увійшли три повісті "Янгол Безодні", "Тінь Демона" та "П'ятий Провал".

- На дореволюційній мапі Києва є місцевість з назвою "Провалля". Воно містичне, там знаходиться місто мертвих. Вище розташований Маріїнський парк. Внизу - Зелений театр. Я завжди говорила, що у нас в дуже невдалому місці стоїть Верховна Рада. Прямо над Проваллям. Не дивно, що всі благі наміри провалюються в тартарари. А ось Музей Голодомору і Пам'ятник невідомому солдату там знаходяться правильно, - розповідає Лада Лузіна. – Описала в книзі частину київських містичних легенд, присвячених Провалю. Дослідила їх особисто. Ще в юності прочитала в словнику "Київ", що є кілька місць, які називаються Проваллям. Одне з них - це вулиця Ірининська та Паторжинського. Напевно, про ці легенди знав Михайло Булгаков. В "Білій гвардії" назвав вулицю Малопідвальну Малопровальною. Охарактеризував її як найфантастичнішу вулицю в світі. Друге місце - нинішній Зелений театр. Мене спочатку коробили легенди Зеленки. Що там є містичний Хазяїн, що чути звуки давніх битв. Таке враження, що все страшилки зібрали і прив'язали до цієї місцевості. Виявляється, що велика частина цих легенд виникли не на порожньому місці. Мають під собою умовні історичні обґрунтування".

Автор: www.facebook.com
  Письмениця Лада Лузіна проводить екскурсії містичними місцями Києва
Письмениця Лада Лузіна проводить екскурсії містичними місцями Києва

В усіх трьох повістях діють "київські відьми", які охороняють місто. Лузіна називає їх Києвицями:

"У "Янголі Безодні" історія починається з того, що одна з моїх героїнь, Катерина Дображанськая, купує на антикварному аукціоні картину Котарбінського. Там зображені чоловік і дівчина. І буквально днями в Києві сталося вбивство. Ця сама дівчина вбила цього самого чоловіка. Загадка в тому, що картина була написана більше ста років тому. Тому Києвиці переміщаються в минуле й йдуть в гості до Котарбінського. Щоб з'ясувати суть історії. У другій повісті "Тінь Демона" дівчата відправляються в 1888 рік, в цирк Альберта Шумана. У Лондоні в цей час орудує серыйний вбивця Джек Різник. І в Києві теж починають знаходити тіла мертвих повій. Виникає питання: той це вбивця або наслідувач. Як взаємопов'язані ці вбивства між собою. Героїні досліджують всі київські борделі міста того часу.

Автор: www.facebook.com
  Письмениця Лада Лузіна проводить екскурсії містичними місцями Києва
Письмениця Лада Лузіна проводить екскурсії містичними місцями Києва

В повісті "П'ятий провал" Києвиці потрапляють в Зелений театр. Дізнаються його таємниці. "Янгол Безодні" і "Тінь Демона" публікувалися раніше, але не повністю. Були прибрані певні сюжетні лінії, які їх пов'язували, щоб надрукувати окремо. Вперше виходять в повному виданні. Третя повість "П'ятий провал" - нова. У додатку ще є два розділи з першої біографії Вільгельма Котарбінського. У мене був вибір: включити четверту повість з циклу "Київські відьми" або ж життєпис художника. Вибрала друге, щоб люди могли прочитати про Котарбінського художній твір, а потім про його реальне київське життя. І склався єдиний образ художника, який досить багато зробив для Києва. Тільки його розпис Володимирського собору, особняків Ханенків і нинішнього музею Тараса Шевченка чого вартий. А у повісті "Тінь Демона" розповідаю про Врубеля, який гуляв по Проваллю. Щовечора ходив по Малопідвальної в цирк Альберта Шумана, що стояв на нинішньому Майдані Незалежності. Дивитися на наїзницю Анну Гаппе, в яку закохався. Саме в цей період у нього починаються приступи божевілля. Коли художник зникає на кілька днів, ніхто не знає, де він знаходиться і що робить. І в першій біографії він ці стани називає грою в Провал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вручили альтернативну Нобелівську премію з літератури

Книга "Джек-різник з Хрещатика" вийшла у видавництві Фоліо. Входить в серію "Ретророман".

В цій серії про Одесу пише Ірина Лобусова, про Харків - Ірина Потаніна, про Львів - Андрій Кокотюха. Планується ще два перевидання Лади Лузіної – повісті "Крижана царівна" про київські новорічні традиції та роману "Хрест і меч".

Зараз ви читаєте новину «Лада Лузіна презентувала книгу "Джек-різник з Хрещатика"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі