вівторок, 05 вересня 2017 12:00

"Круто, дорого, видовищно": враження від Sziget 2017 гостей фестивалю
12

Sziget Festival 2017
Фото: Фото: Сергій Руденко, Ольга Швед
Sziget Festival 2017
Sziget Festival 2017
Sziget Festival 2017
Sziget Festival 2017

Найвідоміший в Україні європейський фестиваль Sziget масштабно відсвяткував 25-річний ювілей. З 9 по 16 серпня в Будапешті зібралися більше 450 тис. музичних фанатів, щоб привітати улюблений фестиваль. Учасники прибули з понад 100 країн, більшість з них - з Нідерландів, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії. Загалом фестиваль відвідали 452 тис. осіб, підсумовують організатори. Побити минулорічні рекорди не вдалося, але квитки розпродавали дуже швидко.

Журналісти Gazeta.ua поспілкувалися з гостями острова із різних країн в останній день фестивалю та почули їхні враження про фестиваль та побажання на наступний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З ювілейного Sziget Festival 2017 починається нова ера фестивалю

Росіянин із Санкт-Петербургу Олексій Кєдров третій рік поспіль приїжджає на фестиваль.

"Пітерці люблять Sziget, цього року лише наша тусовка — кілька сотень осіб. У нас традиційний план — випити місцевої палінки, сходити в купальні наступного дня та потусити на "Лєнінграді". Цього року його поставили в один час із фінальним концертом закриття фестивалю. Але нікого це не розчарувало, справжні фанати пішли послухати Шнура. На концерті було багато українців — це було видно по прапорах. Не було жодних конфліктів — ми ж приїхали тусуватися, а не сваритися через політику. Шкода, що зараз майже вся музика на острові — попсова, немає "метал-сцен" як раніше, не приїжджають справжні рокери і металісти. Одні ді-джеї і попсовики. Якщо наступного року не буде достойного списку виконавців — пітерців вже сюди не затягнеш одним "Лєнінградом", - каже Олексій Кєдров.

Студент-програміст Петер ВанХейд приїхав із Нідерландів.

"Це мій третій Sziget і я вже навіть почуваю себе старожилом. Я студент, тому гроші на квиток починаю відкладати на початку літа. Але ціна варта тих вражень, що є на фестивалі. Я вже третій рік не можу оглянути Будапешт, бо не можу відірватися від острівної тусовки. Кожного дня лягаю в п'ятій ранку і прокидаюся о 10, мій організм включає "сігет-режим", йому вистачає 5 годин щоденного сну, їжі з фаст-фудів та постійного руху. Я вже в очікуванні наступного фестивалю. Дуже хочу почути тут моїх улюблені гурти — RHCP та MUSE" - каже Петер ВанХейд.

Литовець Іван Лучіюс на фестивалі вдруге.

"Мая ціль на Sziget-2017 — виступ The Chainsmokers, і це мене не розчарувало. Цього року відкрив для себе сігетський цирк. Був на виставах канадського театру-цирку Alfonse:Barbu та цирку Limbo з Австрії на сцені Magiс Mirror. Це було вражаюче видовище. Силачі в білизні показували неймовірні силові трюки, фокуси, гімнасти літали над головами глядачів — як співачка Pink в перший день фестивалю. Не обійшлося без еротики і зовсім не легкої — це теж сподобалося публіці. Щодо публіки — мене щороку дивують німці. Вже вкотре вони ставлять намети біля нас і завжди бачу, як вони цілісінькі дні п'ють біля наметів пиво, їдять та грають в карти. Але це їхня особливість, як і багатьох інших націй", - каже Іван Лучіюс.

Цього року українців на Sziget було багато - найбільше з Києва, Дніпра, Львова. Оксана Рубець приїхала із Чернівців.

"Наш Sziget почався із проблеми з квитками — нам не могли видати браслет-пропуск через якусь помилку. Потім довго стояли в черзі, щоб просто зайти на острів. Але все вирішилось, на щастя. Ціни здивували на острові, щороку на їжу і алкоголь вони стають все вищі. Шматок піци за 3 євро і пиво за стільки ж - це занадто, на мою думку. Тому всі йдуть купувати це в супермаркет, а це марна трата дорогоцінного фестивального часу. Хоча кажуть, це один з найбільш дешевих європейських фестивалів. На Sziget я вже в шосте, тому відчуваю, що щось тут потрібно змінювати. Старожилам острова стає вже не цікаво — схожі декорації, сцени, локації, той самий Ламінаріум, спортмайданчик — це може зацікавити тільки новачка. Тому рада, що у фестивалю буде новий керівник. Сподіваюся, це принесе новий подих в цей чудовий захід", - каже Оксана Рубець.

Луіза Марклунд із Франції щороку їздить на фестиваль із великою компанією друзів.

"Щороку Sziget мені подобається все більше у плані толерантності. Чудова акція, коли намети, спальники та інші речі, які лишають після себе сігетчани, організатори віддають біженцям із близького Сходу. Також комфортно почувають себе люди із обмеженими фізичними можливостями. З нами був друг на інвалідному візку, то він легко пересувався островом. Там, де була нерівна земляна поверхня, наприклад, організатори подбали про додатковий настил, є пандуси до барів та танцмайданчиків, спеціальні туалети. Можна викликати спеціальне таксі, де легко вміщається візок. Окрім того волонтери завжди готові допомогти. Сподобався майданчик XSlAND - там можна відчути на собі, як живеться незрячим, глухонімим чи людям із фізичними вадами. Тому респект організаторам і так тримати — каже Луіза Марклунд.

Вперше на острові був Сергій Руденко зі Львова.

"Я їхав на Sziget заради фестивальної атмосфери, про яку багато чув. Вразило, що порівняно з українськими фестивалями, тут дбають про побут відвідувачів – нема проблем з туалетами, душами, їжею. Вражень багато, найменше сподобалися вечірні шоу на головній сцені – нагадувало велику дискотеку, найбільше – циркові вистави та атракції у різних кутках - від мистецьких до спортивних. Ну і звісно – Будапешт. Цей фестиваль виграє, бо проходить неподалік центру міста", - каже українець.

Наступний фестиваль Sziget пройде 2018 року з 8 по 15 серпня.

Зараз ви читаєте новину «"Круто, дорого, видовищно": враження від Sziget 2017 гостей фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі