понеділок, 28 жовтня 2013 14:19

Кращі мультфільми всіх часів, які варто подивитися у всесвітній день анімації
5

Історія іграшок
Віднесені примарами
Король - Лев
Принцеса Мононоке
Могила світлячків

Дату святкування "Міжнародного дня анімації" вибрали не випадково. Цього дня, 28 жовтня 1892-го року художник і винахідник з Франції Еміль Рено показав паризькій публіці пантоміми, які світилися - тобто перший мультфільм.

Gazeta.ua пропонує п'ятірку кращих мультфільмів усіх часів, відповідно кінематографічного рейтингу, створеного самими глядачами та кіноманами.

"Віднесені примарами" Хаяо Міядзакі 2002-го року отримав "Оскара" як кращий іноземний фільм і стали найкасовішим фільмом в Японії. Світ, який вдалося створити авторові настільки незвичний та щирий, що анімацію по праву називають однією з кращих за всю історію кінематографу.

Містична казка розповідає про маленьку десятирічну Тіхіро, яка разом з мамою і татом переїздять в новий будинок . Заблукавши по дорозі, вони опиняються в дивному місті, де їх чекає прекрасний бенкет. Батьки з жадністю накидаються на їжу і перетворюються на свиней, ставши полоненими злої чаклунки Юбаби, володарки таємничого світу стародавніх богів і могутніх духів. Опинившись одна серед магічних істот і загадкових бачень, відважна Тіхіро повинна придумати, як позбавити своїх батьків від чар підступної старої і врятуватися з царства примар.

Минулого року діснеєвський мультфільм 1994-го року "Король - Лев" випустили у форматі 3D. У свій час картина стала хітом прокату, завдяки ефектним африканським пейзажам та реалістичним героям. На сюжет авторів анімації надихнув "Гамлет". Сімба, спадкоємець Короля Лева, тікає зі своєї країни. А все через інтриги свого заздрісного дядька Шрама, що мріє про владу. Сімба пізнає горе втрати, зраду і вигнання, але врешті-решт знаходить вірних друзів, кохання і розуміє, що означає бути справжнім Королем.

"Принцеса Мононоке" - ще одна робота відомого японського аніматора Хаяо Міядзакі. Критики називають її одним з найстрашніших і найбільш повчальних фільмів японського класика. Цікаво, що коли американську версію фільму хотіли зробити коротшою, режисер аби висловити свою незгоду надіслав компанії "Disney" закривавлений меч, на якому було написано "не різати".

За сюжетом юний принц Ашітака, убивши вепра, накликав на себе смертельне прокляття. Стара знахарка передбачила йому, що тільки він сам здатний змінити свою долю. І відважний воїн відправився в небезпечну подорож. Так він опинився в загадковій країні, де люди воювали з мешканцями лісу: духами, демонами і гігантськими істотами, яких Ашітака раніше ніколи не бачив. Тут він зустрів і принцесу Мононоке - повелительку звірів і дочку вовчиці.

У мультфільмі тонко й образно змальоване протистояння людини і природи, теми кохання і катастроф.

Сюжет "Могили світлячків" будується на взаєминах між двома дітьми-сиротами - хлопчиком Сейто і його молодшою ??сестрою Сецуко. Час дії - кінець Другої світової війни. Діти втратили обох батьків. Вони поселяються в печері на березі річки і намагаються жити. Та смерть сестри від голоду фактично ставить крапку в житті її старшого брата...

Повнометражний аніме-фільм режисера Ісао Такахата, створений у 1988-го року, але до сих пір стрічку називають однією з кращих картин про війну. Це надзвичайно сумна історія про те, що жорстока війна не щадить навіть дитячі невинні душі.

"Історія іграшок" 1995-го року - перший повнометражний фільм, змодельований на комп'ютері повністю тривимірним. Крім того, це ще й перша анімація, яка номінувався на "Оскар" за "Кращий оригінальний сценарій".

Кожна дитина вірить, що коли вона залишає свої іграшки на самоті, вони оживають. Це і обіграли у мультфільмі його автори. А основна ідея стрічки - кожна іграшка боїться набриднути, і заміненою іншою, тому що весь сенс їхнього існування - приносити радість своїм господарям.

Головні герої - живі іграшки, що мешкають в кімнаті хлопчика Енді Девіса. Щорічно до дня народження Енді дарують нові іграшки, тому для старих цей день стає особливим.

Зараз ви читаєте новину «Кращі мультфільми всіх часів, які варто подивитися у всесвітній день анімації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі