пʼятниця, 26 жовтня 2012 10:36

Київські мусульмани приєдналися до святкування Курбан-Байрам

Мусульмани Києва приєднатися до святкування Курбан-Байрам. У Києві основні урочисті заходи пройдуть у головній і єдиній мечеті міста - Ар-Рахма (Милосердя) на Татарці. Як розповіли "Коментарям" у Духовному управлінні мусульман України, о 8.30 там розпочнеться святковий Намаз, після якого відбудеться невелика проповідь.

Після привітань зі святом бажаючі відправляться пом'янути покійних на кладовищі на Берковцях або на старому мусульманському кладовищі за мечеттю. Потім віруючі здійснять традиційний П'ятничний Намаз, після чого відбудеться святковий обід. Про це розповідає видання Коментарі.

Автор: Фото: life.comments.ua
 

Очікується, що у святкуванні візьмуть участь не менше 3 000 людей. Що ж стосується обряду жертвопринесення, то, як правило, ця дія не публічна, оскільки малоприємна для більшості людей. Більшу частину жертовного м'яса роздають бідним, які не часто можуть дозволити собі таку розкіш.

Автор: Фото: life.comments.ua
 

Витоки свята Курбан-Байрам описані в Корані, проте вони добре знайомі і представникам інших релігій. Так, згідно Корану, Пророк Ібрагім мав принести в жертву єдиного сина Ісмаїла. Він відправився в долину, де нині стоїть Мекка, і почав приготування. Однак в останній момент Аллах зробив так, що ніж не зміг різати, в результаті замість сина в жертву був принесений баран. Подібна історія про батька Авраама і сина Ісаака описана в Священній книзі всіх християн - Біблії.

Автор: Фото: life.comments.ua
 

Згідно з мусульманськими традиціями, баранчикові повинно бути не менш ніж півроку. Природно, він повинен бути здоровим і не мати ніяких недоліків. Якщо дозволяють кошти, то можна принести в жертву одну вівцю чи козу за людину, але також можна принести в жертву одну вівцю (козу) за всю родину. Звичай допускає принесення жертви за покійних, якщо вони заповідали зробити це. Зазвичай шкури жертовних тварин віддаються у мечеть, м'ясо варять і з'їдають за спільною трапезою, на якій може бути присутнім будь-який мусульманин. На чолі столу зазвичай буває імам. Велика увага приділяється святковому оформленню столу, а також приготуванню численних солодощів.

Автор: Фото: life.comments.ua
 

Зараз ви читаєте новину «Київські мусульмани приєдналися до святкування Курбан-Байрам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі