середа, 07 березня 2018 22:00

Кінокритик пояснив, чому фільм "Форма води" отримав Оскар

Кінокритик пояснив, чому фільм "Форма води" отримав Оскар
Мелодрама "Форма води" мексиканського режисера Гільєрмо дель Торо отримала премію "Оскар" Фото: YouTube

Фантастична мелодрама "Форма води" мексиканського режисера Гільєрмо дель Торо отримала премію "Оскар" за найкращий фільм та за найкращу режисуру, виробничий дизайн і саундтрек. Через помилку на церемонії "Оскар" у 2017 році дель Торро вирішив сам переконатися, що його фільм став найкращим.

За сюжетом німа з 4 років жінка працює в таємній лабораторії уряду США в місті Балтимор. Туди з Амазонки привозять невідоме науці створіння – людину-амфібію. Має синьо-чорну шкіру, зябра й чорні очі. Жінка закохується в неї. Дія фільму відбувається 1962 року, в розпал холодної війни. За істотою полює радянський шпигун Міхалков. Американці проводять болючі експерименти. Без слів бранця розуміє лише Елайза. Разом слухають музику і танцюють.

"Це була ювілейна церемонія. У організаторів з'явився мотив показати не так найкращий фільм, як гарно прикрасити премію символічною стрічкою. У "Формі води" є посилання до класичного Голівуду. Багато разів з'являються кадри з чорно-білих старих фільмів. Німих, як сама героїня. Цей фільм масштабніший по своїй голівудській традиції. До того ж "Форма води" - романтична, естетська світла історія з щасливим кінцем. А "Оскар" таке любить. Режисер натяками протиставляє сильних чоловіків у владі і слабких жінок, яким не дають слова. Німа Ельза і сильні та балакучі її начальники. Це протиставлення загострилось у Голівуді останнім часом. Жінки продовжують отримувати менші гонорари ніж чоловіки, за одну і ту ж роботу. Жінкам рідко довіряють найвідповідальніші ролі у виробництві кіно: оператор, режисер, продюсер, сценарист. А історія у цьому фільмі розповідає, що у фіналі жінка все одно переможе", - каже кінокритик Антон Філатов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оскар-2018: хто отримав головні нагороди кінопремії

"Форма води" отримала 13 номінацій — це цьогорічний рекорд. Американка Рейчел Моррісон стала першою жінкою-оператором у шорт-листі Оскара.

"Більшість фільмів-номінантів розповідають жіночі історії. Це сильні особистості, які встановлюють свої правила, не прогинаються й не підпорядковуються. Рейчел Моррісон була номінована за операторську роботу, але її не отримали. Це навіть добре, бо Роджер Дікінс дійсно залужив цю нагороду за фільм "Той, що біжить по лезу 2049". До цього безуспішно номінувався 14 разів", - каже Антон Філатов.

Пошукова система Microsoft Bing передбачила лауреатів кінопремії "Оскар" за 5 днів до оголошення її переможців. Церемонія нагородження відбулася в Лос-Анджелесі в ніч 5 березня.

Зараз ви читаєте новину «Кінокритик пояснив, чому фільм "Форма води" отримав Оскар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі