середа, 05 вересня 2018 10:21

Керуак написав роман під психостимуляторами та алкоголем

Керуак написав роман під психостимуляторами та алкоголем
Джека Керуак з Нілом Кесседі. Фото: http://nobleentertainment.com

У книжкових магазинах США з'явився новий хіт - "У дорозі" 35-річного письменника Джека Керуака. Це сталося 5 вересня 1957-го. Роман відразу набув статусу культового, ціле покоління оголосило книгу своїм маніфестом. Керуак перетворився на знаменитість.

Найвідоміший твір Керуака написано за 3 тижні в скаженому темпі. Стимулом до зміни стилю стало спілкування письменника з Нілом Кесседі. Письменник і містик, "грішник, розпусник, безбожник" наштовхнув Керуака на думку про створення роману про бітників. Кесседі з Керуаком кілька років поневірялися по країні. Це тривало аж доти, поки Керуак не захворів на дизентерію в Мексиці. Тоді Кесседі повернувся до дружини в Штати, а Керуак залишився один у чужій країні. Повернувшись додому, записав всю історію знайомства з другом - ця історія і стала романом "У дорозі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У дорозі" знадобиться джаз, секс і пляшка віскі

6 років видавці відкидали рукопис. Редактори скаржилися на нескладну структуру та брудну мову. Натхненні розповіді про подорожі з Кессіді порівнювали з пригодами вже дорослих і відчайдушних Тома Сойєра та Гекльберрі Фінна. При цьому Керуак визнавав тільки "спонтанну прозу" - неабияк підкріпившись психостимуляторами та алкоголем, він набирав десятки сторінок у день. Після виходу роман миттєво став бестселером. Молодь підхопила образи Сала Парадайз і Діна Моріарті. "Бітники" шукали шлях до американської мрії, але не знали, що вона собою являє. "У дорозі" відправила всіх їх на пошуки - сама поїздка і символізована нею свобода були тоді мрією.

У лютому 1968-го від переохолодження в Мексиці помер Ніл Кесседі. Джек Керуак помер у жовтні 1969-го у віці 47 років. За офіційною версією, Керуак помер від цирозу печінки.

Вперше за 60 років екранізовано роман Керуака "У дорозі". В український прокат стрічка виходить 4 жовтня. Зрежисерував фільм бразилець Уолтер Саллес. Йому знадобилося 6 років, 100 тис. км подорожей і 2,5 год. на фільм.

Зараз ви читаєте новину «Керуак написав роман під психостимуляторами та алкоголем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі