вівторок, 21 травня 2013 11:47

Картини хворих на шизофренію показали у Львові
11

Фото: Фото: Леся Межва

Виставку художніх робіт людей, хворих на шизофренію, вчергове показали у Львові на вул. Руській, 10. Проект назвали "Психея - твори душею".

Роботи готувалися 3 місяці. Із пацієнтами Львівської обласної психіатричної лікарні працювали студенти вищих навчальних закладів Львова у рамках проекту першого кар'єрного кроку від міської ради. Два дні в тиждень вони проводили з хворими 4-5 годин у 20-му закритому відділенні психіатричної лікарні.

"Спочатку було дуже страшно іти до них, - розповідає студентка Академії мистецтв Поліна Ленарт. - Працювала і з шизофреніками і з тими, у кого депресія. Якби не знала, що це хворі люди, ніколи б не повірила, з ким маю справу. Переважно це просто дуже засмучені, повільні, тихі люди. Жодного разу не було конфліктних моментів. Вони багато розпитують про життя, дехто розповідає про себе. Переважно потрапляють туди після життєвих трагедій. Запам'яталося, коли я потрапила до них на репетицію до Дня матері. Вони так душевно грали ролі і розповідали вірші, що я плакала".

На відкриття виставки прийшло близько 50-ти людей. Картини намальовані на звичайних аркушах паперу.

Арт-терапію проводять у лікарні в окремих спеціальних кімнатах. Пацієнти мають змогу тут читати, малювати, вишивати, ставити п'єси, садити квіти. Це невід'ємна частина лікування психічних хвороб. Так хворий відчуває себе причетним до життя.

Зараз ви читаєте новину «Картини хворих на шизофренію показали у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі