субота, 24 квітня 2021 00:46

"Камерний етнопоп із шаманським настроєм" - назвали претендента на альбом року

"Камерний етнопоп із шаманським настроєм" - назвали претендента на альбом року
Аліна Паш створила альбом "РозМова" під час фолькових експедицій Гуцульщиною. Фото: Facebook

Платівка Аліни Паш "РозМова" - один із претендентів на звання найкращого альбому року. Так вважає редактор сайту "Слух" Максим Комлєв.

"Неочікувана робота, бо Аліна Паш не пішла повністю в гіп-гоп, окрім пісні "Воїн" із роздумами про те, що робить чоловіка чоловіком. "РозМова" – це камерний етнопоп із шаманським настроєм. Резонує на рівні не текстів і музики, а ритмів. Здивувало, що це не фолькові тексти, а її власна лірика. Глибока й особиста. У "Колисковій" є рядки про батьків. У співачки завжди непроста для сприйняття лірика. До першого альбому вносила багато закарпатських діалектизмів, у другому міксувала англійську та російську.

Альбом створювали під час фолькових експедицій Гуцульщиною, в які Аліна Паш із командою їздила торік. По суті, це польові записи. Платівку відкривають "Ініціації", де можна почути промову священника Івана Рибарука та думки про незалежність України керівника асоціації воїнів АТО Назарія Кішака. Багато записів наживо, є справжні звуки лісу. Пісні "Балада" й "Вода" записали з одного дубля в церкві, де Сергій Параджанов зняв "Тіні забутих предків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська молодь себе почує в піснях Kalush

Моїм фаворитом і самої співачки є пісня "Чоловік". Одна з її найсильніших. Мелодію створила подруга-піаністка, вірші написав київський поет Сергій Савін. Але заспівала, ніби свою. Скоріш за все, розповідає про трагічне кохання", - каже Максим Комлєв.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 22 квітня.

"Мій претендент №1 на український альбом року - Alina Pash "розМова", - пишев Facebook Ігор Панасов, головний редактор інтернет-журналу Karabas Live. - Захоплююча суміш живої традиції, що дихає століттями, і різнокольорового сьогодення. Той щасливий момент, коли українська земля через музику розмовляє зі всім світом різними мовами звуків. І при цьому залишається вірною власній мові слів.

Все, що Аліна робила до цього, виглядає для мене як репетиція та підготовка до цього глибокого і масштабного висловлювання. Не знаю, чи стане такий непростий твір шоу-бізнесом, але важливим словом в українській культурі він вже є".

Зараз ви читаєте новину «"Камерний етнопоп із шаманським настроєм" - назвали претендента на альбом року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі