вівторок, 13 грудня 2011 17:34

Івано-Франківська митрополія УГКЦ стала найбільшою в Західній Україні
5

Фото: Фото: Ксенія ЛІЩИНСЬКА

13 грудня в Івано-Франківську глава Української Греко-Католицької Церкви блаженіший Святослав (Шевчук) проголосив утворення Івано-Франківської митрополії та ввів на престол її першого митрополита – владику Володимира (Війтишина). Це перший офіційний візит Глави УГКЦ на Прикарпаття.

"Щоб краще надати душпастирську опіку нашим вірним, рішенням Синоду Єпископів УГКЦ і з благословення Апостольської Столиці ми створили три нові митрополії", – наголосив Святослав.

За територією Івано-Франківська митрополія УГКЦ – найбільша митрополія в Західній Україні, оскільки об'єднує вірних двох областей — Івано-Франківської та Чернівецької. Літургія відбулася в Кафедральному соборі Святого Воскресіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жінка має поєднувати в собі дві протилежності"- глава УГКЦ Святослав Шевчук

Катедральний собор не зміг вмістити всіх охочих, оскільки урочиста Літургія має свою специфіку, відповідно до якої кожен священослужитель займає своє місце у храмі. У зв'язку з цим перед собором стояв телеекран, на якому йшла пряма трансляція Літургії.

Архиєпископ Володимир (Війтишин), митрополит Івано-Франківський, подякував за створення  Івано-Франківської митрополії та за висловлену йому довіру. Особливо подякував митрополит своїм стареньким батькам, які були присутні в храмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УГКЦ нагадали, що церква - не ЗАТ і не ТОВ

"Вони дали мені життя, християнське виховання і підтримали мій вибір стати священнослужителем ще в часи підпілля", – наголосив він.

За словами митрополита Володимира, створення Івано-Франківської митрополії стало "вінцем праці людей різних поколінь, їхніх терпінь та відданості в служінні Богу та Його святій Церкві".

"29 листопада у Львові, а 13 грудня в Івано-Франківську, 22 грудня у Тернополі відбудуться Архієрейські літургії, під час яких буде зачитано декрети про створення Львівської, Івано-Франківської та Тернопільсько-Зборівської митрополій УГКЦ відповідно", - розповів Gazeta.ua канцлер Івано-Франківської єпархії УГКЦ о. Володимир Чорній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава УГКЦ Святослав закликав Кірєєва помилувати Тимошенко

Відтепер в УГКЦ буде сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архієпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. Крім того, до УГКЦ належать Перемишльсько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпезька митрополія у Канаді.

Зараз ви читаєте новину «Івано-Франківська митрополія УГКЦ стала найбільшою в Західній Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі