середа, 22 серпня 2012 18:01

Гроші на відкриття музею Данила Нарбута збирали сім років

Автор: Фото: Любов Карнарук
  В основі творчості Данила Нарбута — переважно етнографічні мотиви й українські історичні сюжети
В основі творчості Данила Нарбута — переважно етнографічні мотиви й українські історичні сюжети

У Черкасах створили музей лауреата Національної премії Шевченка Данила Нарбута. Чотири експозиційні зали відкрили в приміщенні обласного художнього музею. Повідомляє директорка Ольга Гладун.

"Сім років ми молили Бога, просили людей і мріяли про те, що музей Нарбута буде відкрито. Цього давно чекали шанувальники творчості Данила Нарбута і його рідні. У трьох експозиціях ми розмістили 54 живописні картини, його речі та документи. А в четвертому виставили роботи юних художників Черкащини і дитячої художньої школи імені Нарбута", – розказала Ольга Дмитрівна.

"Радісно, що цей марафон закінчився і люди мають змогу милуватися роботами Діда, як усі ми лагідно називали між собою Данила Георгійовича", – прокоментувала подію невістка Данила Нарбута Тетяна Шадріна. - Уже є хороші відгуки про сам музей та його експозицію. А це значить, що його зали не будуть порожніми, що туди підуть люди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві покажуть законсервовані тіла людей

Для облаштування музею обласна влада та депутати виділили 350 тис грн. В музеї представлені фотографії та документи, які стосуються життя та творчості не лише Данила Нарбута, а і його батька Георгія Нарбута. Він теж був художником, його 100-річчя відзначали на рівні ЮНЕСКО.

Данило Нарбут прожив 82 роки. Чотирирічним залишився без без батька. У 14 років почав працювати в декоративній майстерні Київського театру опери і балету. Пізніше писав ескізи костюмів та декорацій для театрів багатьох міст України. В останні роки був головним художником Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Загалом Данило Нарбут оформив понад 50 вистав. Зокрема, "Наталку Полтавку", "У неділю рано зілля копала", "Назара Стодолю", "Ніч під Івана Купала". Написав портрети гетьманів України та сподвижників Богдана Хмельницького. Є автором картин "Покрова Пресвятої Богородиці", "Вибори кошового", "Козак Мамай", "Страшний суд", серій полотен "Київська Русь", "Гетьмани України", "Полковники", "Квіти України", "Черкаський базар". Роботи Данила Нарбута є не лише в музеях Черкащини, а й Тернополя, Чернівців, Івано-Франківська, Донецька, Запоріжжя, Харкова.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на відкриття музею Данила Нарбута збирали сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі