середа, 06 грудня 2017 15:51

Фотографії Золя продали на аукціоні за рекордну суму

Фотографії Золя продали на аукціоні за рекордну суму
Однією з світлин у колекції був знімок дітей Золя — Денізи і Жака. Письменник зробив фотографію 1897 року. Фото: Artcurial

Колекцію світлин французького письменника Еміля Золя продали на торгах аукціонного дому Artcurial в Парижі. Світлини пішли з-під молотка за €370 тис. Це майже 12 млн грн.

На аукціон виставили альбоми з фотографіями, скляні фотопластини з негативами, обладнання для зйомки і халати, які Золя одягав під час проявленя плівок. Ці речі зберігав онук письменника Франсуа Еміль-Золя. Їх отримав у спадок від свого батька Жака.

Серед світлин — знімки першої дружини Александріни, дітей та коханки Жанни, з якою письменник згодом одружився. На фотографіях зображене життя Парижа 1890-х років і Лондона, де Золя жив протягом 11 місяців.

Паризький Музей д'Орсе придбав альбом 1897 року "Деніза і Жак. Справжня історія". Скляні фотопластини дісталися французькій Медіатеці архітектури та національної спадщини. В цілому торги принесли €370 тис., в кілька разів перевищивши очікування організаторів. За колекцію світлин планували отримати €60 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Публікували геніальні фотографії від непрофесіоналів

Еміль Золя - нобелівський лауреат з літератури. Захопився фотографією у зрілому віці, за 8 років до смерті. Проявляв світлини самостійно. Мав 10 камер. У кожному з трьох своїх будинків письменник обладнав фотостудію. Зробив більше 7 тис. знімків. На камеру фотографував своє обличчя — був одним з перших, хто почав робити селфі.

Зараз ви читаєте новину «Фотографії Золя продали на аукціоні за рекордну суму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі