четвер, 11 березня 2021 19:40

Фільми треба знімати про українських каскадерів - Артем Позняк

15 березня о 21:25 на на каналі 2+2 відбудеться прем'єра фінального сезону детективу "Ментівські війни. Харків".

Головного героя оперативника Андрія Гордієнка зіграв Артем Позняк.

Гордієнко знову стає керівником карного розшуку та береться за розслідування злочинів, у яких замішані "перевертні у погонах".

Розмовляємо з актором про участь у проекті та стан українського кіно в часи пандемії.

У чому найбільша пристрасть вашого героя Андрія Гордієнка?

Найменша несправедливість змушує його діяти. Іноді так сильно прикипаєш до ролі, що переймаєш деякі риси героя. Я і за собою став помічати бажання висловитися публічно. Написати або сказати про те, що мене чіпляє. У такі моменти доводиться себе пригальмовувати, тому що Гордієнко – це персонаж, а Артем Позняк – це зовсім інша людина зі своїм характером та життєвою позицією.

Автор: прес-служба 2+2
  Актор Артем Позняк на зйомках
Актор Артем Позняк на зйомках

Пригадайте останню ситуацію, коли ви не змогли стримати своє бажання справедливості?

Коли закінчився проєкт, я опублікував пост. Хотів, щоб кастинг-директори звернули увагу на Сергія Лістунова і запрошували його в інші ролі. Це харківський театральний актор, один із засновників "Театру-19 " . Несправедливо такому прекрасному артисту так мало зніматися. Але думаю, що все у нього буде добре. Попереду у Сергія така ж велика кінокар'єра, як і театральна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український Чак Норіс і секрети поцілунків на екрані: що покажуть у новому серіалі

Головні герої – Гордій, Ворон і Харлей працюють, як злагоджений механізм. А ви на майданчику з колегами часто сперечалися?

Ні. У нас взагалі не було жодного конфлікту, навіть творчого. Ми один одного слухали, а головне – чули. Це стосується не тільки нашої трійці, але і всієї команди. Саме через це так хочеться, щоб проєкт продовжили ще на кілька сезонів.

Чого ви навчилися у колег?

Богдану Юсипчуку вдається легко, з іронією сприймати усі невдачі і помилки. Сергій – неймовірно харизматичний, він завжди у центрі уваги, і як магніт притягує до себе оточуючих. За цим можна спостерігати, але не впевнений, що цьому можна навчитися. Хоча я дуже стараюся.

Автор: прес-служба 2+2
  Актори Артем Позняк, Сергій Лістунов та Богдан Юсипчук на зйомках
Актори Артем Позняк, Сергій Лістунов та Богдан Юсипчук на зйомках

Як вам працювалося в період карантину?

Перший локдаун ми відсиділи вдома, тому що проєкти зупинялися, за порушення правил знімальні групи штрафувалися. А потім почалася "відлига", зйомки потихеньку почали відновлюватися. Але все одно було складно. Спеціалісти мігрують із майданчика на майданчик, і, якщо один захворів – починається ланцюгова реакція. Це ускладнює і здорожчує процес. Але у нас ніхто не захворів, зовнішні чинники ніяк на нас не вплинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 нових українських фільмів, які повинен подивитися кожен

Ви зіграли десятки екшен-сцен у новому сезоні серіалу. З часом звикаєш до таких кадрів чи адреналін продовжує зашкалювати?

Адреналін зашкалює. В будь-якому випадку ризик є. З нами завжди на майданчику консультанти, каскадери, піротехніки. Вони виконують небезпечну і відповідальну роботу. На майданчику вони – герої, але в житті дуже скромні люди. Я думаю, саме про них потрібно знімати документальні фільми. Я знаю приголомшливу історію про постановника трюків, який кілька років тому помер від серцевого нападу. Він працював у багатьох українських проєктах, навантаження було шаленим, і він не витримав. Але його діти продовжили справу батька. У третьому сезоні "Ментівських війн" вони приїжджали і ставили нам бої, каскадерські сцени.

Ви 12 років йшли до першої великої ролі в кінопроєкті, що або хто допоміг вам не здатися?

Викладачка з акторської майстерності Ніна Миколаївна Гусакова зіграла у моєму житті велику роль. Вона не просто навчила мене професії, а й виховала. Якось сказала: якщо тобі погано в житті – працюй, якщо тобі дуже погано – багато працюй. На будь-які проблеми є одне рішення – професія.

Хто, на вашу думку, задає тренд на українському кіноринку?

Кіно – творчість колективна, тому виділити конкретне прізвище я не можу. Сучасний український кінематограф добре набирає темп і рухається в правильному напрямку. Але у тих, хто працює в цій сфері, дуже багато перешкод: комерційне кіно, серіальне виробництво, тощо. Їм потрібно зчепивши зуби робити те, що вони роблять, і це обов'язково принесе свою користь.

Автор: прес-служба 2+2
  Актори Артем Позняк, Сергій Лістунов та Богдан Юсипчук на зйомках
Актори Артем Позняк, Сергій Лістунов та Богдан Юсипчук на зйомках

Ви не думаєте зняти щось своє?

Дуже скоро, сподіваюся стану режисером кіно. До слова, зараз я закінчую писати сценарій до чотирисерійного фільму.

Що вас найбільше засмучує і захоплює в українському кіновиробництві?

Засмучує правило бізнесу – попит створює пропозицію. Кінематограф повинен виховувати, але поки це правило у нас не завжди працює. У кіно і на екрані дуже багато продукту, який руйнує. Тому моя мрія, щоб наші фільми і телепродукти насичували глядача.

Надихає наш оптимізм, який незважаючи на всі перешкоди, дає сили продовжувати свою роботу. Оптимізм творчих людей, які працюють в українському кіновиробництві захоплює і вражає. Я думаю, в цьому наша сила.

Раніше у вас була театральна компанія. Ви не сумуєте?

- Дуже сумую. Але пандемія, яка не дозволяє зібрати повний зал. У театрі все математично. Скільки місць – такий заробіток. За рахунок квитків, ти намагаєшся окупити гастролі, декорації і вкласти кошти в майбутні проєкти.

Артем Позняк - актор театру і кіно, телеведучий, педагог. Народився 31 серпня 1982 року в Києві. У 2010 році закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого - факультет режисури і хореографії. З 2010 року - актор, художній керівник і режисер театру "Licum". З 2016 року - викладач акторської майстерності та режисури в Київській естрадно-цирковій академії. З 2006 року знімається в кіно. Перші ролі були епізодичними і другорядними. Першу головну роль - експерта-дізнавача Ігоря Толстунова - зіграв в 2015-му в кримінальному детективі "Відділ 44".

Зараз ви читаєте новину «Фільми треба знімати про українських каскадерів - Артем Позняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі