вівторок, 05 липня 2016 18:49

Фільм "Волонтери війни" отримав 50 тис. грн.

Фільм "Волонтери війни" отримав 50 тис. грн.

50 тис. грн. отримав документальний фільм "Волонтери війни". Стрічка стала володарем гран-прі 19-го кінофестивалю "Відкрита ніч". Традиційно він проходив на Арт-причалі у Києві. Конкурсну програму фестивалю транслювали більш ніж у 50 містах України і світу, зокрема у Лондоні, Любляні, Кракові, Брно. В конкурсі брали участь 19 картин. Режисерка "Волонтерів війни" Юлія Шашкова розповіла про фільм, зйомки, дійових осіб.

Які були перші враження після оголошення Вашої перемоги?

- Я була у від'їзді, коли зателефонував наш режисер монтажу і сказав, що ми перемогли. Хтозна, може якби прийшла на кінофестиваль, то нічого б і не виграли.

Як виникла ідея зняти фільм саме про волонтерів?

- Ми часто їздили з волонтерами на передову. У кіноб'єднанні "Вавилон'13" всі їздять туди знімати, акредитовані в АТО. Спочатку хотіли зробити фільм в дорозі і назвати "Волонтерський шлях". А потім мені прийшла ідея показати звідки береться все, що ми розвозили для бійців. Тоді нам запропонували поїхати у село Бесідка, Ставищенського району Київської області до наших волонтерів. Село невеличке, стародавнє, козацьке. Волонтерський рух там передається з покоління в покоління, люди допомагали у всіх війнах. Там ми знімали, як саме люди все збирають - по баночці, по мішку, по копійці. Всі щось передають, хто на що гаразд. І при цьому плачуть.

Одним з героїв фільму є поважний козак. Схоже, що він лідер і натхненник волонтерського руху у селі.

- Козак Микола Бондар — людина з активною життєвою позицією. Був на Майдані від його початку, де 18 лютого 2014-го року отримав поранення, від якого досі шкутильгає. Регулярно їздить на передову. Ініціював Труханівську Січ. Допомагає не лише воїнам на "передку", а й дітям-переселенцям, біженцям.

У фільмі є інший чоловік, який не вірить у позитивні зміни. Вважає, що життя простих людей дедалі погіршується, а влада продовжує багатіти. Таким чином показано 2 протилежні світоглядні позиції.

- Це добре, що є різні позиції. Ми не закликаємо всіх ставати волонтерами. Але зараз це дуже актуальна тема. Бо на кому ж усе тримається, як не на волонтерах.
Той чоловік не бачить сенсу йти воювати за цю владу. Не приховує цього. Натомість пан Микола відстоює обраний ним шлях. "Нашим дідам казали: потерпіть – потім буде краще, нашим батькам так казали, тепер ми кажемо те саме нашим дітям. Час нам робити краще майбутнє. Хто ж, як не ми",- каже козак. На початку фільму він цитує слова з вірша Павла Тичини "Я єсть народ, якого правди сила ніким звойована ще не була". Вони звучать як своєрідний девіз і заклик до боротьби.

Скільки тривали зйомки фільму?

- Знімали всього один день. Виїхали о 5 ранку, а ввечері вже були вдома з повним бусом. Коли наші волонтери повезли показати фільм у село, всі були дуже раді, почувались зірками. Жителям важливо було, що все доставляється солдатам. Бо це не лише кіно, а й відеозвіт.

На що витратите виграш?

- Ще не думала. Треба порадитись, як-то кажуть, з Міхал Іваничем. Частина грошей піде на потреби "Вавилону", бо ми ж теж волонтери, тільки від культури. А гроші завжди потрібні, починаючи від батарейок і закінчуючи технікою. Камери у нас побиті водометами, цеглинами ще з часів Майдану. Стороннього фінансування не маємо, все своїми силами. Техніка була від "Вавилону", волонтери відвезли і забрали своїми бусами, батарейки сама купила за 140 гривень. Ось і все фінансування.

Над якими проектами зараз працюєте?

- Зараз працюємо над фільмом про "Першу сотню". Це великий епічний проект, відзнято більше 5 тисяч годин матеріалу. Оператори Ярослав Пілунський і Юрій Грузінов жили з Першою сотнею на Майдані від самого початку. Тому у фільмі показано Майдан зсередині.

Третій рік поспіль, від початку свого заснування, "Вавилон'13" отримує Гран-прі на "Відкритій ночі". Минулі роки були відзначені нагородами фільми "Заповіт" і "Буратіно".
Кінофестиваль щорічно проходить в кінці червня як огляд найцікавіших здобутків українського короткометражного кіно. Цього року на фестиваль було подано 116 фільмів українського виробництва, а до конкурсної програми увійшло 19. Кращі роботи відбирало журі, а глядачі у SMS-голосуванні обрали володаря призу глядацьких симпатій. Ним став фільм режисера Олександра Шкрабака "Відлуння" .

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Волонтери війни" отримав 50 тис. грн.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі