четвер, 03 вересня 2020 00:45

Фільм про окупований Луганськ вийшов у прокат

Фільм про окупований Луганськ вийшов у прокат
Акторка Марина Кошкіна у драмі "Забуті" грає вчительку в окупованому Луганську. Її чоловіка втілив Василь Кухарський. Фільм показують у кінотеатрах із 3 серпня. Фото: facebook.com

Драма режисерки Дарії Онищенко "Забуті" про життя в окупованому Луганську вийшла у прокат 3 вересня.

Головна героїня - вчителька української мови 30-річна Ніна. Хоче покинути окупований Луганськ. Андрій – 17-річний учень школи, де працює Ніна. Його батьки загинули. На шкільному даху вивішує український прапор. Ніна, ризикуючи життям, заступається за хлопця. Поступово між ними зароджуються почуття. Зраджує чоловіка, який заробляє дрібною контрабандою. Коли з'являється можливість переїхати у вільну Україну, Ніна вже не впевнена, що хоче залишати Андрія і Луганськ, за сюжетом.

"Коли війна нищить все навколо: пізнавані пейзажі, знайомих людей, звичне життя — залишається стиснути кулаки і не дати зруйнувати себе. Ця боротьба об'єднала Ніну та Андрія. Пристрасть, яка спалахнула між ними - зброя проти усього божевілля, що відбувається навколо. Події фільму - це не лише хроніки сьогодення. Це актуальна спроба розібратися в тому, на що здатне кохання", - йдеться в анонсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінофестиваль "Молодість" оголосив переможців

Частиною стрічки є відеоперформанс художниці Марії Куліковської. Власноруч розстріляла 6 фігур-зліпків, створених у процесі зняття форм з її тіла й відлитих у балістичному милі, та зіграла роль пропагандистської журналістки. Ця сцена відтворює реальні події, які сталися 2014-го зі скульптурами художниці на території захопленого бойовиками артцентру сучасного мистецтва "Ізоляція" у Донецьку. Роботи були використані як мішені й розстріляні для візуалізації того, що "відбудеться з усіма, хто не згоден з мораллю і принципами Д/ЛНР".

Світова прем'єра "Забутих" відбулася в жовтні 2019-го на Варшавському міжнародному кінофестивалі в рамках конкурсної програми "1-2", де фільм відзначили Спеціальною премією журі. В Україні драму вперше показали на відкритті 49-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" 22 серпня.

Стрічка знята у копродукції України та Швейцарії, за підтримки Міністерства культури України та Федерального управління культури Швейцарії.

"В основу сценарію лягли історії реальних людей, - каже режисерка "Забутих" Дарія Онищенко. - Коли оголосили про початок роботи над стрічкою, мені почали писати українські патріоти з окупованих територій. Навіть на знімальному майданчику в нас були ті, хто побував в АТО. Головна героїня - актриса Марина Кошкіна - родом із Луганщини.

"Забуті" - це спроба якось протистояти російській пропаганді. Намагання нагадати Україні, що на окупованих територіях є люди, за яких варто боротися. Фільм орієнтований на європейську публіку, яка дуже мало знає про війну на Донбасі. Вона зникла з їхніх новинних стрічок. Навіть в Україні багато хто з радістю забув би, що війна триває і продовжує руйнувати людські життя".

Зараз ви читаєте новину «Фільм про окупований Луганськ вийшов у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі