субота, 24 жовтня 2020 15:49

Фільм про депортацію кримських татар отримав нагороду на міжнародному фестивалі

Фільм про депортацію кримських татар отримав нагороду на міжнародному фестивалі
Українська кінострічка перемогла в номінації міжнародних документальних фільмів у Antakya 8th International Film Festival Фото: facebook.com/edzhaparova

Український фільм "1944. Депортація" отримав нагороду на міжнародному кінофестивалі в Туреччині. Він показує трагедію кримськотатарського народу.

"Пишаюсь людьми, які "оживили" історію мого народу в спогадах прекрасних та сильних людей, що пережили депортацію. Фільм "1944. Депортація" отримав головну премію на міжнародному фестивалі кіно в Туреччині - Antakya 8th International Film Festival - в секції міжнародних документальних фільмів", - повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визнати злочини комуністів проти кримських татар геноцидом - Рада звернулася до світу

Режисерами фільму є Фатіма Осман та Юнус Паша.

Прем'єра відбулась в Києві 18 травня 2019 року.

Рішення переселити усіх кримських татар з півострова у середньоазіатські регіони прийняли в СРСР 11 травня 1944-го. Їх зарахували до "нелояльних народів".

Масові репресії проти населення радянська влада розпочала одразу повернувшись до Криму. Згодом пішла ще далі.

У наказі від 11 травня було прописано, що "у період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували із частин Червоної армії, які обороняли Крим, і переходили на бік противника, вступали у сформовані німцями добровольчі татарські військові частини, які боролися проти Червоної армії, в період окупації Криму німецько-фашистськими військами, брали участь у німецьких каральних загонах, кримські татари особливо відзначалися своїми звірячими розправами щодо радянських партизан, а також допомагали німецьким окупантам в справі організації насильницького угону радянських партизан в німецьке рабство та масового винищення радянських людей..."

Зараз ви читаєте новину «Фільм про депортацію кримських татар отримав нагороду на міжнародному фестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі