Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2019 21:45

Фільм "Чорний ворон" за романом Василя Шкляра вийшов у прокат

Фільм "Чорний ворон" за романом Василя Шкляра вийшов у прокат
У фільмі "Чорний ворон" актор Тарас Цимбалюк грає отамана українських повстанців Івана Чорновуса. Чинять опір радянським окупантам. Фото: facebook.com

Історична драма "Чорний ворон" за романом Василя Шкляра вийшла у прокат 5 грудня. Присвячена визвольній боротьбі проти радянської влади у 1920-х.

1922-й. Колишній старшина армії Української Народної Республіки Іван Чорновус на прізвисько Чорний ворон очолює загін повстанців у Холодному Яру на Черкащині, бореться з більшовиками, за сюжетом.

Фільм зняв режисер Тарас Ткаченко, лауреат національної кінопремії "Золота дзиґа" за драму "Гніздо горлиці". Головну роль зіграв Тарас Цимбалюк.

"Дуже добре, що маємо фільм про Холодний Яр. Історичний, не побоюсь цього слова, блокбастер, - каже Василь Шкляр. - Мене питають, наскільки я задоволений екранізацією. Завжди кажу: не ототожнюйте стрічку з твором. Як говорить мій режисер, книжка - 500 сторінок, а сценарій - 50. Роман неможливо увібгати в таке кіно, але Тарас Ткаченко зробив дуже добру роботу.

Я думаю, що як і роман, цей фільм стане воїном у теперішній російсько-українській війні. Це картина про ту війну, яка триває й сьогодні. Ще раз вас переконає, що ми переможемо".

Екранізацію створено компанією "ТЕТ-Продакшн" на замовлення телеканалу "1+1" за підтримки Держкіно України.

"Дивишся фільм і розумієш, що роман був не такий вже й поганий, - говорить кінокритик Олександр Гусєв. - Ця стрічка - клюква. Цей вираз використовують щодо зовсім неправдоподібного відтворення реальності з боку іноземців. А тут ніби й наші знімають, а воно зовсім не схоже. Усі ряджені. Ти бачиш телеакторів, які начепили відпрасовані опереткові костюми. Ніякого нема відчуття часу. Ні в що не віриш.

Сюжет роману сильно перелопатили. Що абсолютно нормально, бо там оповідь мозаїчна, переплетіння різних часів і реальності та сну. Очевидно, що для пригодницького кіно це не підходить. Але творці стрічки все переробили і зробили зовсім неправдоподібно.

Це не кіно, а телефільм у розумінні наших телепродюсерів. Непереконливий і неживий. Мелодрама в історичних декораціях. Скільки разів уже бачив подібне, та все одно дивуюся, що у нас такі твори виходять у кінопрокат".

"Чорний ворон" також вийде у форматі міні-серіалу з чотирьох епізодів на "1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усі трюки робимо без каскадерів"

Роман Василя Шкляра "Чорний ворон. Залишенець" вийшов 2009 року. В основі твору лежать історичні документи, зокрема з розсекречених архівів КДБ. Письменник працював над книжкою 13 років. Наклад сягнув понад 300 тисяч примірників.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Чорний ворон" за романом Василя Шкляра вийшов у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі