пʼятниця, 26 січня 2007 12:26

До 300-річчя Полтавської битви поставлять пам"ятник Мазепі і Карлу ХІІ

У Полтаві спорудять пам"ятники загиблим українським козакам - учасникам Полтавської битви, гетьманові Івану Мазепі і шведському королеві Карлу ХІІ. Планується також поставити пам"ятник на місці переправи російської армії через Ворсклу. На святкування 300-річчя Полтавської битви у 2009 році Полтавська міська рада залучить близько 100 мільйонів гривень інвестицій.

- Місто стане туристичним центром завдяки святкуванню Полтавської битви, - заявив мер Полтави Андрій Матковський.

За словами міського голови, на честь 300-річчя Полтавської битви проведуть міжнародну наукову конференцію за участю представників Швеції, Німеччини, Росії, Білорусії. Видадуть історичну монографію. Для прийому гостей і туристів збудують нові чотиризіркові готелі.

Полтавська битва (8.07.1709 р.) - вирішальний момент в історії Великої Північної Війни (1700 — 1721). Війна завершила змагання Швеції й Московщини за гегемонію у Північно-Східній Європі. Коли гетьман Іван Мазепа довідався, що Петро І має намір ліквідувати автономію Гетьманської держави, він розпочав таємні переговори з Карлом XII, щоб Україну, у разі шведської перемоги, не віддали Польщі. Несподіваний наступ шведського війська на територію Гетьманщини змусив Мазепу відкрито перейти на бік Швеції і взяти участь у бойових діях проти військ Петра І. Однак Полтавську битву об"єднані війська України та Швеції програли. Карл XII та гетьман Мазепа з невеликою охороною (3 000 шведів і козаків) переправилися на правий берег Дніпра, звідки подалися до турецьких володінь.

"Газета по-українськи"
Зараз ви читаєте новину «До 300-річчя Полтавської битви поставлять пам"ятник Мазепі і Карлу ХІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі