середа, 07 жовтня 2020 20:00

Деякі глядачі порівнюють "Атлантиду" з фільмом "Шалений Макс" - режисер

Деякі глядачі порівнюють "Атлантиду" з фільмом "Шалений Макс" - режисер
Старалися зняти так, щоб у ветеранів не виникло жодної недовіри до матеріалу — Валентин Васянович. Фото: facebook.com

Головна мета нашого фільму – донести до максимальної кількості глядачів, що в Україні триває війна з Росією. І показати результати всіх війн. Вони починаються з різних причин, а закінчуються плюс-мінус однаково: втратами, ексгумаціями та зруйнованою територією.

Про це каже Валентин Васянович, режисер драми "Атлантида". Була визнана найкращим фільмом Міжнародного конкурсу 11-го Одеського кінофестивалю. Проходив з 25 вересня до 3 жовтня у форматі онлайн, пише журнал "Країна".

Події стрічки розгортаються 2025-го, після майбутньої перемоги України у війні з Росією та повернення окупованих територій. Через екологічну катастрофу Донбас визнано непридатними для життя. За сюжетом, військовий повертається в рідні місця. Не хоче їхати з малої батьківщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про Донбас змагатиметься за "Оскар"

"У стрічці знімалися виключно непрофесійні актори, - говорить Васянович. - Мені було важливо, щоб мої герої мали досвід військових дій. Окрім виконання ролей, ще й були моїми консультантами. Ми разом укладали діалоги, сцени. Старалися зняти так, щоб у ветеранів не виникло жодної недовіри до матеріалу. Виконавець головної ролі Андрій Римарук був розвідником. До війни працював журналістом та HR-менеджером. Нині – працівник фонду "Повернись живим". Класно тримається, пластичний, типажний, із чудовою українською. Ідеально підійшов.

Деякі глядачі порівнюють "Атлантиду" з фільмом "Шалений Макс". Мабуть, це нормально, що люди так реагують на наші антиутопічні локації, випалену землю. Але референсом ця картина в жодному разі для мене не була. Поштовхом до початку роботи були враження від ландшафту Донбасу. Коли ще років 10-15 тому працював фотографом, об'їздив весь схід України: усі найбільше металургійні комбінати, порти, залізничні вузли. Коли вперше опинився на ММК Ілліча, відчув себе реально на Марсі. Це нагромадження величезних труб, які сплітаються і йдуть до неба. Усе пофарбовано в незвичний колір. Я тоді розчинився в цій індустріальній картинці. Згодом зрозумів, що досі чомусь ніхто там не зняв кіно. Вирішив зробити це. І якраз ще й актуальна тема. Усе зрослося. Це було, як завжди, досить спонтанне рішення. Документаліст у мені змушує з відкритими очима й вухами бачити й чути, що відбувається навколо. Світ сам дарує історії, мізансцени, драматургічні рішення. Я просто йду цим шляхом і спостерігаю".

Київська прем'єра "Атлантиди" відбудеться на 4-му Київському тижні критики. Пройде у кінотеатрі "Жовтень" 22-28 жовтня.

У прокат фільм вийде 5 листопада.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 8 жовтня.

100 фільмів із понад 30 країн показали на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Офіційну платформу заходу oiff.online відвідали більш як 20 тис. користувачів. Обговорення із творчими групами та майстер-класи транслювалися у Facebook і YouTube. Більшість кінематографістів підключалися через відеозв'язок.

Зараз ви читаєте новину «Деякі глядачі порівнюють "Атлантиду" з фільмом "Шалений Макс" - режисер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі