четвер, 01 жовтня 2020 05:45

Фільм про Донбас змагатиметься за "Оскар"

Фільм про Донбас змагатиметься за "Оскар"
Фільм "Атлантида" обрали національним претендентом на премію "Оскар". Фото: facebook.com

Драма "Атлантида" Валентина Васяновича представлятиме Україну на премії Американської кіноакадемії "Оскар". Змагатиметься за потрапляння в номінацію "Міжнародний повнометражний фільм".

Стрічка розповідає про Донбас після звільнення від окупантів. Події розгортаються 2025-го, за рік після закінчення війни з Росією. Регіон повернено до складу України, але через екологічну катастрофу його території визнані непридатними для проживання. За сюжетом, ветеран війни повертається в рідні місця. Не хоче їхати з малої батьківщини.

Цьогоріч 13-й раз Україна висунула національного кандидата на "Оскар". Жодного разу український фільм не зараховували в короткий список претендентів на номінацію.

— Маємо значно більше шансів потрапити, ніж раніше, — каже продюсер "Атлантиди" Володимир Яценко, 42 роки. — Цього разу в нас за плечима велика перемога — на Венеційському кінофестивалі в секції "Горизонти".

Нещодавно "Атлантида" вийшла в прокат у Нідерландах. Була на першій шпальті місцевої преси. Прокатники задоволені, не очікували такого зацікавлення.

"Атлантида" — четверта повнометражна художня стрічка режисера 49-річного Валентина Васяновича.

— На Заході до нашої війна ставляться спокійно, як до просто інформації, — говорить Васянович. — Це є наша проблема, мусимо її вирішувати. Через фільм маємо можливість нагадати світу про Донбас, показати результати, налякати. Це важливий емоційний важіль, завдяки якому можемо привернути увагу до нашої проблеми. Зображую регіон як спустошену війною отруйну пустелю. Але це не піррова перемога. Я вважаю, що треба перемагати в будь-якому разі. Інакше ти стаєш рабом і живеш на тій самій випаленій землі. А так є надія на майбутнє.

Протягом року "Атлантиду" показали на понад 50 фестивалях світу. Також потрапила у довгий список премії Європейської кіноакадемії. У прокат вийде 5 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Донбас змагатиметься за "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі