пʼятниця, 20 лютого 2015 16:34

Чим запам`ятався Майдан: Революція Гідності на полотнах українських художників
15

Рік тому на Майдані Незалежності стався масовий розстріл активістів революції Гідності. Загиблих героїв назвали "Небесною Сотнею". 20 лютого щорічно відзначатимуть День пам'яті героїв Небесної Сотні.

Серед активних учасників революції Гідності було чимало українських митців.Gazeta.ua пропонує підбірку полотен, присвячених Майдану.

Художник Матвій Вайсберг приєднався до народного повстання з перших днів революції. У січні 2014 почав працювати над масштабним проектом "Стіна". Це серія живописних робіт, що разом складають один твір. "Майдан за відчуттями фрагментарний. Ця фрагментарність пізніше складається, як пазл, у цільність,"- каже митець про свою роботу.

Автор: Матвій Вайсберг
 
 
Автор: Матвій Вайсберг
 
 
Автор: Матвій Вайсберг
 

- Коли ходив на майдан, зовсім не думав, що малюватиму ці події. Більше був фото-репортером — знімав усе, що бачив. Коли Майдан закінчився, фото перетворилися на мотиви. Для мене найважливіше було передати на полотні точність тієї миті, бо кожна записана у мене у пам'яті, - розповідає художник Олексій Белюсенко про серію робіт під назвою "Щоденник екстреміста". Ці роботи, так само як і "Стіну" Вайсберга та полотна Бориса Єгіазаряна можна побачити на виставці "Переможемо. Силою любові", що триває у культурному центрі "Майстер Клас" до 28 лютого.

Автор: Олексій Белюсенко
 
 
Автор: Олексій Белюсенко
 
 
Автор: Олексій Белюсенко
 

Однією з небагатьох художниць, що працювали просто на Майдані під час протистояння, була Марія Діорчук. "Працювати було складно на вулиці. Малювала лише акриловими фарбами, вони єдині, що витримували низькі температури, писала чистими кольорами бо не мала можливості їх змішувати, мазок замерзав. 14 лютого в мороз відморозила ліву руку, бо працювати в рукавичках було дуже незручно. Бувало, що поряд зривалися гранати. Було чути стрілянину, кидали коктейлі Молотова",- пригадує художниця.

Автор: Марія Діорчук
 
 
Автор: Марія Діорчук
 

Луцький митець Сергій Радкевич присвятив подіям на Майдані монументальні стінні розписи. Робота "Упокій" у львівській галереї "Дзиґа" показує людину як мішень. Її створив у пам'ять про тих, хто загинув від насилля з боку влади. Інший розпис присвятив першій жертві Майдану - Сергію Нігояну.

Автор: Сергій Радкевич
 
 
Автор: Сергій Радкевич
 

"Вони жили та відійшли у вічність з твердим переконанням, що рабів до раю не пускають", - вважає художник Мар'ян Лунів. На полотні "Причастя до вічності" зобразив Сергія Нігояна та Устима Голоднюка. Останній загинув 19-річним 20 лютого 2014 року від пострілу снайпера. Усім воїнам Майдану митець присвятив роботу "Аркан": " "Аркан" - танець-ініціація, посвята у воїни, мої роздуми про тих ,хто є, і тих, кого уже немає з нами... " - підписав свою роботу художник.

Автор: Мар'ян Лунів
 
 
Автор: Мар'ян Лунів
 

Художник-самоук з Полтави Юрій Шаповал відгукнувся на події Майдану портретом Тараса Шевченка, що підносить шини до барикад, та роботою "Кришнаїт", на якій зобразив Арсенія Яценюка із червоною цяткою на лобі.

Автор: Юрій Шаповал
 
 
Автор: Юрій Шаповал
 
 
"Цю роботу я написав рівно рік тому - 20 лютого минулого року. боліло серце, сльози, відчуття жаху, злість. Але уже й надія" - так прокоментував свою роботу "Той, що підіймає знамено" художник Олександр Ройтбурд
 
Автор: Олекснадр Ройтбурд
 
Зараз ви читаєте новину «Чим запам`ятався Майдан: Революція Гідності на полотнах українських художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі