середа, 30 вересня 2020 18:19

Чеський цілитель лікував травами нацистську та комуністичну еліти - у Києві покажуть новий фільм Агнєшки Голланд

Чеський цілитель лікував травами нацистську та комуністичну еліти - у Києві покажуть новий фільм Агнєшки Голланд
У період комуністичного панування польський священник ризикує життям в ім'я християнських цінностей. За сюжетом стрічки "Зея", його намагається купити майор спецслужб. Фото: Notes From Poland

У столичному кінотеатрі "Жовтень" з 8 по 11 жовтня відбудеться фестиваль "Дні Вишеградського кіно". Покажуть 11 стрічок з Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини. Серед них фільм польської режисерки Агнєшки Голланд, відомої в Україні за стрічкою "Ціна правди" про Голодомор. Її новинка "Шарлатан" розповідає про чеського цілителя, який лікував травами міжвоєнну, нацистську та комуністичну еліти. Також у програмі однойменна стрічка про відомого драматурга та першого президента Чехословаччини Вацлава Гавела. Фільм зосереджений на його трансформації з безтурботного тусовщика у зрілого інтелектуала.

З 2020-го по 2021 рік Польща головує у Вишеградській групі, тому програма має посилений акцент на кіно цієї країни. Фільм "Зея" розповідає про польського священника, який намагається дотримуватия християнських цінностей у період комуністичного панування.

Головний герой "Панк не закінчується" - 30-річний наркозалежний неформал. Вирішує взятися за розум через страх втратити родину.

У "Чорному Мерседесі" в окупованій нацистами Варшаві знаний адвокат переховує єврейку. Чоловік закохується в красуню. Її таємничу смерть розслідує офіцер, який одночасно є агентом руху Опору.

У фільмі "Слуги" Міхал і Юрай навчаються в богословській семінарії комуністичної Чехословаччини. Кожен студент має вирішити, чи піддатися спокусі легкого життя та співпрацювати з режимом.

Полісмен Петер зі стрічки "Валан" присвятив життя знаходженню безвісти зниклих жінок. У кожній бачить свою загублену сестру Юлію. Знайти її - справа всього життя Петера. Після звістки, що вона може бути жива, повертається до кримінального шахтарського міста.

Музичний байопік "Ікар" розповідає про польського джазового піаніста Мєчислава Коша. Фільм охоплює період дитинства, успіху музичної кар`єри, самотності та трагічної загибелі.

"Готуй, ї**, вбивай" - абсурдистська драма. Через ревнощі Ярослав тероризує усю свою родину - дружину з трьома дітьми. Це призводить до сімейної трагедії.

У повоєнному Будапешті зустрічаються колишній в'язень концтаборів та 16-річна дівчина-сирота. Вони знаходять одне в одному те, чого їм давно не вистачало. Кохання повертає обом бажання жити. Але в Угорщині встановлюється комуністичний режим. Це розділяє пару, за сюжетом "Ті, хто залишився".

Головна героїня драми "Піт" - відома фітнес-блогерка Сильвія Заяц. Має сотні тисяч підписників у соцмережах. Попри це залишається самотньою в житті.

Також у рамках фестивалю відбудуться онлайн круглий стіл на тему "Копродукція українського контенту з країнами Вишеградської четвірки" та виставка "Чеські жінки в кіно".

У Києві покажуть найкращі німецькі фільми. Фестиваль відбудеться у столичному кінотеатрі "Жовтень" з 15 до 21 жовтня. Стрічки демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Одна з прем'єр - драма "Руйнівниця системи" німецької режисерки Нори Фінгшайт. Головна героїня - 9-річна Бенні - має проблеми з психікою. Не контролює себе. Мати Бенні починає зустрічатися з новим чоловіком. У доньки з ним конфлікти. Дівчинку забирають у дитячий будинок, де за нею наглядатимуть психологи. Але її не може витримати ніхто. Вона переїжджає з одного закладу в ­інший. Хоче повернутися додому, за сюжетом.

Зараз ви читаєте новину «Чеський цілитель лікував травами нацистську та комуністичну еліти - у Києві покажуть новий фільм Агнєшки Голланд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі