вівторок, 07 серпня 2012 14:11

"Бути російським громадянином — соромно": диригент Гергієв переламав паличку під час концерту в Лондоні

"Бути російським громадянином — соромно":  диригент Гергієв переламав паличку під час концерту в Лондоні
Фото: intoclassics.net

Російське видання fognews.ru опублікувало сенсаційну новину про те, що відомий російський диригент, ніби-то перервав свій виступ у Лондоні на підтримку панк-гурту Pussy Riot.

Однак, сам диригент це заперечив. "Щоб уникнути непорозумінь:"новина" про В.А.Гергієва, опублікована сьогодні на сайті fognews.ru, не відповідає дійсності", - повідомив він у своєму "Твіттері". "Відмінною рисою цього так званого "??інформаційного агентства" є публікація навмисно неправдивих, пародійних "новин", - додав диригент.

Повна версія інформації, поданої fognews.ru, виглядає так:

Російський диригент шокував своїм вчинком глядачів "Ковент-Гарден", де він диригував "Кармен". Спектакль проходив 4-го серпня, в суботу, при повному аншлагу.

Валерій Гергієв підтримав Pussy Riot. Після закінчення антракту. Як тільки зал привітав маестро тривалими оплесками, Гергієв несподівано піднявся на сцену.

Нижче видання Fognews.ru наводить промову, з якою Гергієв звернувся до глядачів і оркестру:

"Леді і джентльмени. Я змушений зупинити сьогоднішню виставу. Мені дуже шкода позбавляти вас задоволення слухати безсмертну оперу Бізе, однак я сподіваюся, що ви мене вибачите.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Петербурзі прихильник Pussy Riot зашив собі рота

Справа в тому, що вчора в Москві відбулося чергове слухання суду у сфабрикованій справі про групу Pussy Riot, яка за останні місяці стала широко відома в Європі (зал схвально загудів, почувши знайому назву).

За час слухання були викликані лжесвідки, підшиті матеріали справи, які раніше були відсутні, припинено пряму трансляцію судового засідання. Але важливі не самі факти даних порушень.

Цей процес є показовим у плані ставлення російської держави до власної судової системи. До власного права і Конституції. До свого громадянина і до всього народу. Російський державний апарат свідомо витравлює всілякі спроби інакомислення з будь-якого, хто до цієї думки коли-небудь був здатний.

Російська держава демонструє своїм громадянам своє повне презирство до самого поняття "громадянин". Російській державі важливо показати свою владу і їй вже абсолютно все одно, як вона це зробить.

Я приношу свої вибачення за настільки вульгарне порівняння, але російська держава, як домінантний самець в мавпячої зграї, вважає за потрібне показати всім свої статеві органи, щоб зграя його боялася. І йому все одно, хоче на це хтось дивитися чи ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Red Hot Chili Peppers висловили підтримку Pussy Riot

Так от, шановна російська держава! Ми - не мавпи. З нами можна робити все, що ви вважаєте за потрібне. Ми представляємо культуру нашої країни за її межами і ми не хочемо, щоб нам було за вас соромно.

Я - музикант. Я диригував практично всіма оркестрами світу. І я знаю, що те, що співали ці дівчата - не має ні найменшого відношення до музики. Та й до мистецтва воно не має відношення. Воно має відношення до свободи, без якої неможливі ні культура, ні мистецтво, ні музика.

Я вимагаю, щоб протягом місяця цей потворний процес, який ганьбить мою країну, був припинений. В іншому випадку, я відмовляюся від керівництва Маріїнським театром, як і відмовляюся повертатися в країну, де держава дозволяє собі вважати, що вона має право чинити, як домінантний самець в стаді.

І я закликаю всіх моїх співвітчизників, які вміють мислити і мають уявлення про те, що таке честь і гідність, в тому випадку, якщо наша вимога не буде виконана, наслідувати мій приклад і покинути межі країни.

І навіть якщо б ці дівчатка були винні в більш тяжких злочинах, але судочинство дозволяло б крутити законом як хоче, цього було б достатньо для того, щоб залишити країну. Хто погоджується з беззаконням - той потурає йому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Санкт-Петербурзі "розіп'яли" прихильницю Pussy Riot

На сьогоднішній день бути російським громадянином - соромно. І я відмовляюся представляти цю країну, поки вона сама не навчиться себе поважати (з цими словами маестро переламав свою диригентську паличку навпіл).

Я не зможу продовжити спектакль, - додав він. - Всі глядачі можуть повернути свої квитки в касу, я відшкодую театру витрати. Закликаю всіх своїх колег-диригентів підтримати мою ініціативу. Я вважаю, що протистояти знищенню свободи слова у світі - наш обов'язок. Інакше ми нічим не будемо відрізнятися від тих, хто іменує себе музикантами, а співає в кабаках".

Коли маестро спускався зі сцени, публіка почала аплодувати. Незважаючи на перервану виставу, жоден з глядачів не здав свого квитка, незважаючи на їх більш ніж значну вартість.

Юрій Темірканов, Джеймс Лівайн, Пласідо Домінго та Ріккардо Муті вже висловили свою солідарність з Гергієвим. Вони обіцяли приїхати на театральний фестиваль в Единбург, який буде проходити з 16 серпня по 1 вересня і дати серію безкоштовних концертів, збір з яких, за ініціативи Лівайна, надійде на рахунок Хамовницького суду.

"Може бути, якщо у них буде достатньо грошей, їм не доведеться продавати совість?", - Прокоментував Лівайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микита Міхалков не підписався б у підтримку Pussy Riot

Сьогодні прокурор зажадав для учасниць панк-групи Pussy Riot Толоконникової, Альохіної і Самуцевіч по три роки позбавлення волі в колонії загального режиму за "панк-молебень" в храмі Христа Спасителя. Представник держобвинувачення зазначив, що при призначенні покарання суду слід врахувати громадський резонанс від протиправних дій підсудних. За його словами, дії дівчат визнаються суспільством гріховними. Прокурор заявив, що храм Христа Спасителя служить символом віри громадян, а для підсудних образу цього храму нічого не значило.

У той же час Гергієв спростував інформацію про те, що він нібито припинив виставу в "Ковент-Гарден", де диригував "Кармен", щоб підтримати Pussy Riot.

"Щоб уникнути непорозумінь:"новина" про В.А.Гергієва, опублікована сьогодні на сайті fognews.ru, не відповідає дійсності", - повідомив він у своєму "Твіттері".

"Відмінною рисою цього так званого "??інформаційного агентства" є публікація навмисно неправдивих, пародійних "новин", - додав диригент.

 

Валерій Гергієв - художній керівник Маріїнського театру, головний диригент Лондонського симфонічного оркестру. Народний артист Росії (1996) і Україна (2003). Лауреат двох Державних премій Росії (1993, 1998).

Вважається диригентом з найбільш щільним графіком на Землі. Здійснив записи творів Бели Бартока, Олександра Бородіна, Йоганнеса Брамса, Ріхарда Вагнера, Джузеппе Верді, Клода Дебюссі, Гаетано Доніцетті, Густава Малера, Модеста Мусоргського, Сергія Прокоф'єва, Моріса Равеля, Сергія Рахманінова, Миколи Римського-Корсакова, Ігоря Стравінського, Петра Чайковського, Дмитра Шостаковича, Родіона Щедріна.

Зараз ви читаєте новину «"Бути російським громадянином — соромно": диригент Гергієв переламав паличку під час концерту в Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі