вівторок, 17 червня 2014 15:26

Бойовики з ДНР хочуть вивезти українських сиріт до Росії - представник Уповноваженого з прав дитини

Бойовики з ДНР хочуть вивезти українських сиріт до Росії - представник Уповноваженого з прав дитини
Фото: mvs.gov.ua

Представники так званої "Донецької народної республіки" збирають списки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та примушують опікунів вивезти дітей в Росію, розповіла на прес-конференції Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина.

"Терористи з ДНР під примусом та із погрозами розправи вимагають у органів опіки та піклування дані щодо дітей. Подібні випадки зафіксовані в Горлівці, Антрациті, одному з районів Донецька - до нас телефонують опікуни та працівники дитбудинків. Дітей хочуть вивезти до РФ. Треба зазначити, що бойовиків цікавлять тільки діти-сироти та малята з прийомних родин. Діти, що мають батьків, їм не потрібні", - зазначила Філіпішина.

За словами Філіпішиної, Донецька область є найбільшою в Україні за кількістю дітей - їх там понад 600 тисяч, близько 10 тисяч з яких - сироти. Тільки у Горлівці знаходиться 300 опікунів. На Луганщині проживає понад 300 тисяч дітей.

"За офіційними підрахунками, лише 5 тисяч дітей Донеччини, з яких 2 - сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, на сьогодні вивезли з території АТО на оздоровлення. Проте, точну кількість назвати важко. Якщо говорити про повноцінні родини, де є батьки, то вони часто тікають з міста вночі й не ставлять до уваги чиновників. Бо у чиновника робочий день з 9 до 18, а люди думають про те, як спасти своє життя. Коли приїжджають, наприклад, на Київщину, звертаються уже до місцевих органів, щоб отримувати соціальні виплати", - зазначила Аксана Філіпішина.

Представник Уповноваженого радить батькам уважно ставитися до заяв та пропозицій від представників ДНР та не дозволяти їм вивозити дітей з України.

"Якщо згадати про ті майже дві сотні дітей зі Слов'янська, яких відправили начебто у "Артек", хочу сказати - ці діти поїхали фактично в нікуди. Офіційні органи Криму нічого не знали про прибуття дітей. При тому, що діти виїхали за документами, з довіреністю батьків. На сьогоднішній день вони змінили вже четвертий табір: були у Сімферополі, потім - у Форосі, Севастополі, зараз у Бахчисараї. Бо ніхто не сплатив за їхнє перебування у "Артеці", - говорить Аксана Філіпішина.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики з ДНР хочуть вивезти українських сиріт до Росії - представник Уповноваженого з прав дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі