четвер, 08 листопада 2018 17:05

Автостопом в Антарктиду: АТОвці знімуть фільм про українських полярників

Львів'янин Андрій Мочурад і волинянин Віктор-Микола Гаврилюк збираються в експедицію на українську станцію "Академік Вернадський" в Антарктиді. У січні-березні наступного року житимуть разом із полярниками. Збираються зняти про життя на станції документальний фільм і написати репортажі, котрі увійдуть згодом до окремої книги. Обоє - пластуни та демобілізовані учасники бойових дій. Андрій Мочурад воював у добровольчому батальйоні "Айдар" від початку АТО до 2015-го, Віктор-Микола Гаврилюк служив 2015-го у батальйоні "Гарпун".

"Збираємося на станції підняти прапори бойових підрозділів, в яких служили, на пам'ять про наших героїв. Окрім відеоінтерв'ю із науковцями, будемо знімати станцію з повітря відеокоптером. На АТО я спершу їздив як журналіст, тож робив відеоматеріали з Пісок і з-під Маріуполя, де тоді були "гарячі" точки. До цього також працював журналістом. Відвідав 40 країн, тож маю ще і досвід мандрівок", - розповідає Андрій Мочурад.

Він стане першим українським журналістом, який житиме на станції з полярниками. Готується до мандрівки із травня цього року.

"Тоді зустрілися із керівником антарктичного центру Євгеном Диким як бойові побратими. Так і спланували мою із Віктором поїздку. З того часу ми з Віктором уже встигли заробити грошей на квитки туди, ще частину - на відеотехніку", - каже журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Антарктиди відколовся величезний айсберг

Кожен на шлях до Антарктиди витратить $800.

"Будемо економити. Обирати для польотів лоукости та користуватися автостопом. Тому і офіційна сторінка проекту називається "Автостопом в Антарктиду". Ще деякий час перед відправленням на станцію пробуду в Аргентині, де живе багато українців, і автостоп - це найкраща можливість зустріти героя репортажу".

Хлопцям бракує ще $2 тис. на необхідну відеотехніку.

"Стався прикрий випадок, який трохи поламав наші плани. Минулого тижня у Бразилії Віктора обікрали. Забрали паспорт і все спорядження, поки ночував у лісі. Робимо йому новий паспорт, але це дуже проблематично", - каже чоловік.

Автор: із Facebook-сторінки Віктора-Миколи Гаврилюка
  Віктор-Микола Гаврилюк уже в Бразилії. 31 жовтня хлопця пограбували - забрали паспорт і все спорядження для поїздки в Антарктиду
Віктор-Микола Гаврилюк уже в Бразилії. 31 жовтня хлопця пограбували - забрали паспорт і все спорядження для поїздки в Антарктиду

Аби посприяти АТОвцям популяризувати українців у Антарктиді, можна надіслати кошти на картку Приватбанк (Андрій Мочурад) 5168742220919967 та monobank 5375414103041454 (Віктор-Микола Гаврилюк).

Для успіху поїздки Андрій інтенсивно вивчає іспанську, аби спілкуватися із жителями Аргентини. Відновив тренування з бігу на дистанції 3-5 км - для загальної витривалості. Віктор-Микола, аби набратися мандрівного досвіду, із вересня подорожував Бразилією.

Наприкінці жовтня писати книгу про Антарктиду і жити на станції "Академік Вернадський" вирішив журналіст Маркіян Прохасько.

Зараз ви читаєте новину «Автостопом в Антарктиду: АТОвці знімуть фільм про українських полярників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі