четвер, 29 листопада 2012 15:11

Авторів скандального фільму про мусульман засудили до страти

Авторів скандального фільму про мусульман засудили до страти
Фото: AFP

Єгипетський кримінальний суд виніс смертний вирок сімом людям, звинуваченим у виробництві фільму "Невинність мусульман", який на початку цього року викликав протести проти США у багатьох мусульманських країнах.

Цих людей засудили заочно. Серед обвинувачених - продюсер фільму Морріс Садек, що є єгиптянином.

Вирок повинен бути схвалений муфтієм Єгипту. Втім, як відзначає BBC, муфтій навряд чи буде проти подібного рішення.

Остаточний вирок суд винесе в січні після рішення муфтія.

Малобюджетне відео, де висміювали пророка Мухаммеда, було знято в Каліфорнії і поширене в інтернеті у вересні.

Поява стрічки в інтернеті спричинила хвилю насильства у Бенгазі та Каїрі – під час нападу на дипломатичні представництва США було вбито чотирьох працівників консульства, включно з послом США у Лівії Крістофером Стівенсом (Christopher Stevens).

Журналісти АР з'ясували, що Сем Бесайл – вимишлена особа, а режисером фільму насправді є мешканець штату Каліфорнія Накула Бесселі Накула (Nakoula Basseley Nakoula).

80 осіб, які брали участь у створенні фільму (актори і члени знімальної групи), відмежувалися від стрічки, заявивши, що у фінальній версії сюжетні лінії та смислові акценти було кардинально змінено. Суд у США відмовився вилучати скандальний фільм з YouTube. Натомість через фільм відеохостинг блокувався у Пакистані, Чечні, Судані, Афганістані, стрічку видалив із ВКонтакте власник соціальної мережі Павло Дуров.

Наприкінці вересня міністр залізничного транспорту Пакистану Гулам Ахмад Білур (Ghulam Ahmad Bilour) оголосив, що пропонує винагороду у $100 тис. "тим, хто вб'є творців антиісламського відео". При цьому представник прем'єр-міністра країни Шафкат Джаліль (Shafqat Jalil) заявив ВВС, що уряд засуджує заяву Білура і "абсолютно відокремлює себе" від цих слів.

Зараз ви читаєте новину «Авторів скандального фільму про мусульман засудили до страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі