субота, 08 червня 2019 15:51

Японець став британським лицарем

Японець став британським лицарем
64-річний сер Кадзуо Ішіґуро тримає Орден Британської Імперії vanityfair.com

8 червня 2018 року британський кабінет міністрів опублікував список людей, що удостоїлися звання лицаря. Серед них був письменник Кадзуо Ішіґуро.

Народився 5 листопада 1954 року в японському місті Нагасакі. У шість років разом із родиною переїхав до Великої Британії. Досконало оволодівши англійською мовою, Ішіґуро завжди писав лише нею. Та світовідчуття письменника залишалося японським. Критики порівнювали його з Володимиром Набоковим, який майстерно писав нерідною англійською.

У своїх творах Ішіґуро осмислює схожість японських та англійських культур. Його найвідоміший роман "Залишок дня" 1989 року удостоївся Букерівської премії. Це дорожні нотатки дворецького Стівенса. Він поклав усе життя на служіння хазяїну, а в похилому віці поїхав у свою першу подорож Англією. Стівенс згадує життєвий та робочий шлях, яким пишається. У своїй беземоційності та відданості справі дворецький нагадує самурая.

Цей роман Ішіґуро написав за один місяць. Письменник зрозумів, що його працює занадто повільно та вигадав спосіб це виправити. Він домовився із дружиною, що буде працювати цілими днями. З 9 ранку до 22:30. Маючи годинну перерву на обід та двухгодинну на вечерю. Дружина повинна була виконувати всю роботу по дому.

Перше видання Ішіґуро українською це "Не відпускай мене". Трагічна історія з елементами антиутопії. Діти живуть в спеціальному інтернаті, їм не дозволяється майже нічого. Доктори пильно слідкують за здоров'ям учнів. На цьому фоні розгортається любовний трикутник між закомплексованих хлопчиком Томмі та двома подругами — Рут і Кеті. Діти дізнаються про те, що їх вирощують на органи. Після досягнення 18 років вони повинні бути донорами. Третю виїмку ще ніхто не переживав. Діти сприймають цю ситуацію по-різному. Кеті, головна героїня роману, демонструє покірливість та смиренність. Риси, що вважаються чеснотою японських жінок.

Персонажі усіх творів Ішіґуро зіштовхуються з реальністю, яка руйнує ілюзії. У його найновішому романі "Похований велетень" 2015 року є образ приємного незнання. Дим змушує людей забувати майже все. Стосунки головних героїв руйнуються, коли дим зникає.

У 2017 англієць отримав Нобелівську премію з літератури. "Кадзуо Ішіґуро, який в романах великої емоційної сили відкрив прірву під нашим ілюзорним відчутям зв'язку зі світом", звучить офіційне визначення творчості літератора від нобелівського комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цьогорічного лауреата Нобелівської премії з літератури вдруге перекладуть українською

Англійського письменника японського походження Кадзуо Ішіґуро екранізували тричі. Драма "Залишок дня" вийшла 1993 року. Книгу, за якою зняли цю картину, назвали найбільш англійским романом ХХ ст. Головні ролі виконали Ентоні Хопкінс та Емма Томпсон. Фільм номінувався на "Оскар" у восьми категоріях, але не отримав нагороди у жодній. Роман "Не відпускай мене" має дві екранізації - англійську 2010 року та японську 2016 року. У британській версії зіграли Кері Малліган, Ендрю Гарфілд та Кіра Найтлі.

У списку кавалерів, що удостоїлися ордену під час святкування 92 дня народження англійської королеви, разом із Ішіґуро відзначилися акторки з його фільмів. Емма Томпсон, що зіграла в фільмі "Залишок дня", стала Дамою-командором ордена Британської імперії. Кіра Найтлі удостоїлася звання Офіцерки Ордену Британської імперії.

Зараз ви читаєте новину «Японець став британським лицарем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі